Blefaroplastia constituie in general “debutul chirurgical” pentru femeile care indraznesc sa apeleze la chirurgia estetica pentru intinerirea fetei.

Aceasta presupune corectarea excesului tegumentar de la nivelul pleoapelor, combinata sau nu cu corectia pungilor de sub ochi, explica pentru Ziare.com dr. Carmen Giuglea, medic primar in chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva.

In afara aspectului imbatranit pe care-l capata ochii din cauza excesului de piele, se poate adauga si senzatia de pleoape grele sau chiar limitarea campului vizual, din cauza efortului pleoapei superioare de a ridica pielea in exces. Acelasi exces inestetic la nivelul pleoapei inferioare accentueaza aspectul de ochi ridati, obositi, cazuti.

Blefaroplastia poate corecta toate acestea prin indepartarea surplusului de piele si, uneori, si a depozitelor de grasime care pot ajunge vizibile prin tegumentul subtire al pleoapei, determinand aspectul de ochi umflat, tumefiat.

Interventia se poate face cu anestezie locala in regim ambulator sau cu anestezie generala, la cerere.

Incizia si excizia excesului de piele se practica la nivelul pliului pleoapei superioare, astfel incat cicatricea postoperatorie sa fie aproape inobservabila. In cazul pleoapei inferioare, totul se intampla imediat sub marginea ciliara.Rezultatul final este in general foarte bun, cu intinerirea spectaculoasa a aspectului ochilor, a privirii.

Interventia se poate face atat la femei, cat si la barbati, efectul benefic fiind cu atat mai evident cu cat, inainte de operatie, tesuturile erau mai “cazute”. E drept insa ca majoritatea pacientilor sunt femeile (cu varsta peste 45 – 50 de ani) si mai putin barbatii.

Potrivit medicului, interventia ocupa locul 5 ca frecventa a solicitarii, dupa augmentarea mamara, rinoplastie, liposuctie si liftingul/micsorarea sanilor.

Aceasta interventie se poate asocia cu injectari de acid hialuronic pentru obtinerea unui efect benefic cumulativ.

Dr. Carmen Giuglea, medic primar in chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva, Clinica Pogany Bucuresti.