Nutriție și boli metabolice este specialitatea care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea pacienților care au tulburări de metabolism.

Nutriția este specialitatea care oferă soluții pentru  necesarul energetic și de principii nutritive implicate în dezvoltarea normală a organismului, precum consecințele excesului alimentar sau deficiențelor nutritive.

Bolile metabolice reprezintă acumularea în exces a anumitor compuși chimici cu afectare neurologica, cardiacă, hepatică, retard al dezvoltării somatice.
Cele mai cunoscute boli metabolice sunt : fenilcetonuria cu acumulare de fenilalanină și metabolitii acesteia, glicogenozele cu acumulare de glicogen în mușchi și ficat, bolile lizozomale prin deficit de enzime lizozomale cu acumularea substratului nedegradat în sistemul nervos, ficat, splină, rinichi, miocard, guta – acumulare în exces de acid uric care se depune în articulații și la nivel renal, hemocromatoza – depunerea în exces de fier în ficat, pancreas, la nivelul tegumentelor, boala Wilson – depunere de cupru la nivel hepatic, sistem nervos, cornee – inelul Kyser Fleicher.

Care sunt cauzele apariției bolilor metabolice?

Metabolismul are nevoie de o un mod de viață echilibrat.

Cauzele bolilor metabolice sunt diverse și nu mereu sunt sunt corect înțelese. Mesele excesive, dezorganizate sau la cealaltă extremă înfometarea, aportul scăzut de alimente cu un aport nutrțional afectează procesele de energie și de depozitare în organism și au o influența masivă în perturbarea echilibrului general al organismului.

Alimentația sănătoasă este primordială pentru o bună funcționare a organismului uman. Abordarea necorespunzătoare a rolului alimentației, precum și asocierea ei cu sedentarism, consum de alcool, tutun, substanțe interzise pot reprezenta grave probleme de sănătate.

Apelează acum la echipa noastră de specialiști, pentru o dezvoltare normală și o alimentație corectă sau pentru un tratament adecvat.