Nasul este una din caracteristicile definitorii ale feței, chiar și o mică modificare a dimensiunii sau a formei acestuia poate face o schimbare radicală în înfățișarea unei persoane. Scopul rinoplastiei cosmetice este să îmbunătățească înfățișarea nasului din punct de vedere estetic, creând o armonie cu celelalte trăsături ale feței.

Rinoplastia poate remodela interiorul nasului pentru a îmbunătăți funcționalitatea acestuia. Astfel, pacientul va respira mai ușor. Rinoplastia este termenul medical pentru ”operația nazală” sau ”operația de remodelare a nasului”. Aceasta presupune procedura chirurgicală prin care sunt remodelate osul și cartilajul pentru a corecta înfățișarea sau funcția nasului.

Consultarea unui specialist pentru efectuarea rinoplastiei 

Oamenii aleg rinoplastia din varii motive.  Unii au probleme la nivel respirator, alții au suferit accidente care s-au soldat cu răni la nivelul feței și își doresc să corecteze asimetria rezultată. Totuși, mulți dintre pacienții care își doresc să opteze pentru operația de rinoplastie nu au antecedente traumatice sau probleme în respirație, ci doar vor să își îmbunătățească aspectul prin modificarea formei sau a mărimii nasului pentru a-l armoniza cu celelalte trăsături.

În timpul consultației, domnul doctor va fotografia pacientul și îl va întreba în legătură cu:

  • tipul pielii
  • vârsta (cu excepția situațiilor în care există probleme severe la nivelul respirației, pacientul trebuie sa aibă cel puțin 15 ani)
  • istoricul unor operații precedente sau al unui accident care a afectat pacientul la nivel facial
  • istoricul problemelor de respirație sau al obstrucției nazale, dacă este cazul

În plus, medicul specialist în rinoplastie îi va explica pacientului:

  • cum oasele nazale și cartilajele pot fi sculptate pentru remodelarea nasului
  • la ce se poate aștepta pacientul de la procedura de rinoplastie
  • unde va avea loc operația
  • opțiunile disponbile pentru anesteziere
  • posibilele complicații

Alte proceduri recomandate pot fi discutate cu chirurgul, precum implantul de bărbie, pentru a crea un echilibru cu trăsăturile feței.

Rinoplastia, procedură și îngrijire

Înainte de operație, medicul chirurg va face o analiză amănunțită în istoricul pacientului. Astfel, va stabili dacă acesta va avea nevoie în timpul procedurii de o recoltare a țesutului din alte părți ale corpului, precum pielea sau cartilajul.

In funcție de tipul procedurii, chirurgul se va asigura că pacientul este confortabil cu modalitatea de anesteziere aleasă. Anestezia generala provoacă un somn adânc pe tot parcursul procedurii, în timp ce anestezia locală, în combinație cu medicamente sedative ușoare, îi vor permite pacientului să rămână treaz, dar relaxat în timpul operației, fără să simtă durerea.

În timpul procedurii propriu-zise, chirurgul poate să intervină și la nivelul căilor nazale pentru a îmbunătăți respirația nazală. Aceste proceduri pot fi: septoplastia nazală, turbinoplastia inferioară, repararea deviației valvei nazale sau efectuarea grefelor cartilaginoase (pentru modelarea segmentelor cartilaginoase deficiente).