De ce? De ce noi?

Exista persoane care au un aspect dizgratios al abdomenului, cu falduri atat inestetice, dar care si limiteaza miscarile de zi cu zi, si nu se amelioreaza in ciuda sportului si a dietelor alimentare. Acestea pot aparea din mai multe cauze: sarcini succesive, variatii de greutate datorate regimurilor de slabire, pierderea elasticitatii si tonicitatii, absenta activitatii fizice, posibile sechele ale unor interventii anterioare si chiar procesul natural de imbatranire.

Aceasta operatie estetica numita abdominoplastie a beneficiat de numeroase progrese gratie tehnicilor noi, motiv pentru care, calitatea rezultatelor este foarte apreciata de pacienti.

Obtinerea unui abdomen plat nu mai este un vis si se intelege de ce numerosi pacienti recurg la acest tip de interventie.

De ce noi? Pentru ca aspectul conteaza, pentru ca noi putem reda pacientului silueta armonioasa pe care si-o doreste, pentru ca noi acordam toata atentia acestei interventii, respectam toate regulile, iar rezultatele sunt pe masura.

Cui se adresează?

Chirurgia de modelare abdominala se adreseaza pacientilor care prezinta un exces cutanat, vergeturi sau o relaxare a abdomenului si care isi doresc redesenarea sau mai bine zis redefinirea conturului abdominal.

Aceasta interventie estetica se adreseaza persoanelor cu varsta minima de 18 ani.

Obezitatea este o contraindicatie a acestei operatii. Greutatea pacientului inainte de interventie trebuie sa fie cat mai apropiata de cea ideala, astfel incat sa se poata obtine cele mai rapide rezultate postoperatorii si cel mai plat abdomen. De aceea in cazul persoanelor supraponderale, inaintea acestei interventii este importanta scaderea in greutate, operatia vizand doar excesul de tesut cutaneo-grasos inestetic, ptozat. Pacientul ideal este acela care a reusit sa slabeasca considerabil si sa isi mentina noua greutate corporala si care are o atitudine pozitiva ce il va ajuta sa accepte existenta unor cicatrici relativ lungi, dar cu aspect discret.

Se poate avea in vedere o abdominoplastie dupa o nastere, daca s-a refacut greutatea initiala si musculatura abdominala este consolidata si stabilizata. In general, perioada de asteptare este de 6 luni la un an. O sarcina succesiva unei abdominoplastii poate degrada rezultatul estetic al operatiei, datorita modificarilor morfologice.

La ce să ne așteptăm?

In afara ameliorarii estetice care adesea este apreciabila si uneori chiar spectaculoasa, liftingul abdominal ofera suplimentar pacientilor un echilibru psihologic.

Rezultatul final poate fi apreciat la 3 – 6 saptamani dupa interventie, durata necesara resorbtiei edemelor. Totusi, va fi necesar un an pentru a se obtine maturarea cicatricilor.

Este important de retinut ca evolutia cicatricilor, adesea de culoare rosiatica in primele 2 – 3 luni, depinde de caracteristicele proprii fiecarui pacient, indiferent cat de minutios sunt realizate de chirurgul plastician (suturi intradermice). Cicatricile nu vor disparea niciodata complet, dar se vor atenua dupa un an. In plus, pozitionarea lor permite in general disimularea lor usoara sub lenjeria de corp sau sub costumul de baie clasic.

Pentru a pastra beneficiile unei interventii de abdominoplastie, pacientii sunt sfatuiti sa aiba un regim de viata corect, sa urmeze indicatiile dietetice si sa practice activitati sportive in mod regulat.

Descriere, cauze, obiective

Abdominoplastia sau plastia abdominala este interventia de chirurgie estetica si/sau reparatorie a abdomenului. Ea permite corectarea defectelor la nivelul abdomenului, adica a excesului de grasime, alterarea cutanata si / sau musculara. Astfel, aceasta interventie de chirurgie abdominala restabileste curburile armonioase naturale si pune in valoare contururile musculare.

Aspectele disgratioase ale burtii (vergeturi, destinderea pielii si a muschilor, piederea tonicitatii, surplusul de grasime) se datoreaza de cele mai multe ori variatiilor ponderale, scaderilor masive greutate ca urmare a chirurgiei bariatrice (chirurgia obezitatii), sarcinilor, excesului cutanat din motive ereditare sau din cauza dereglarilor hormonale.

Abdominoplastia se refera la trei elemente si trateaza problemele la nivel:

 • cutanat – prin excizarea excesului de piele abdominala aparut in urma unei sarcini sau a unei scaderi importante in greutate
 • adipos – se efectueaza indepartarea grasimii in surplus de la nivelul abdomenului (care apar de obicei la barbati dupa 40 de ani, iar la femei dupa menopauza)
 • muscular – refacerea fermitatii musculare abdominale in caz de destindere avand cauze congenitale sau ca urmare a unei sarcini prin plicaturarea aponevrozei musculare

Se disting mai multe tehnici pentru obtinerea unui abdomen plat cu ajutorul chirurgiei estetice:

 • liposuctia abdominala sau lipoaspiratia – indicata cand singura problema este surplusul adipos
 • miniabdominoplastia sau miniliftingul (plastie abdominala localizata in cazul unui abdomen rotund, cu exces cutanat moderat, predominant dedesubtul ombilicului) – aceste tehnica nu necesita repozitionare ombilicului
 • abdominoplastia clasica sau completa – in cazul leziunilor difuze sau masive ale pielii (distensie importanta, vergeturi notabile, pierderea tonicitatii, cicatrici, etc.) si / sau afectarea masei musculare (diastasis, hernie, relaxare).

Pregatirea pentru intervenție

In timpul consultatiei, chirurgul plastician va analiza urmatorii parametri: morfologia, caracteristicile cutanate, starea centurii musculare abdominale si volumul adipos care trebuie rezecat. Va tine cont de asemenea de antecedente referitoare la sarcini anterioare si operatii de cezariana, prezenta cicatricilor, vergeturilor, starea si tonicitatea pielii, tonusul muscular, pozitionarea ombilicului si a depozitelor adipoase, greutatea si inaltimea pacientului, prezenta tratamentelor medicale precedente, tabagism.

Analize ale sangelui si vizita la medicul anestezist sunt de obligatorii inainte de interventie.

O greutate excesiva poate fi o contraindicatie pentru operatia de abdominoplastie. In acest caz, chirurgul sfatuieste pacientul sa urmeze o cura de slabire, pentru a imbunatati rezultatele plastiei abdominale si pentru a diminua riscurile de complicatii.

Se recomanda renuntarea la fumat cel putin o luna inainte si dupa interventie, cu scopul de a evita toate dificultatile legate de procesul de cicatrizare.

Toate medicamentele pe baza de aspirina sunt interzise cu zece zile inainte de operatie.

Poate fi necesara intreruperea contraceptiei orale, mai ales in caz de riscuri asociate (obezitate, insuficienta venoasa, probleme de coagulare).

O pregatire cutanata (folosirea de sapun antiseptic) este de obicei recomandata in seara si dimineata dinaintea operatiei de abdominoplastie.

Un interval de timp de minimum 15 zile este recomandat intre prima consultatie si interventia propriu-zisa, pentru ca pacientul sa aiba un timp rezonabil de reflectie si decizie referitor la interventie.

Descrierea intervenției – elemente tehnice

Indiferent ca este cu viza reparatorie sau estetica, abdominoplastia dureaza intre o ora si jumatate pana la doua ore si jumatate, in functie de complexitatea interventiei: cu necesitatea eventuala a unei liposuctii asociate, cu repunerea in tensiune a muschilor abdominali (corectie de diastasis), etc.

Numitorul comun al unui lifting abdominal este rezectia pielii de sub ombilic, asociata cu punerea in tensiune a pielii abdominale restante.

Liftingul abdominal se face de obicei sub anestezie generala (foarte rar cu anestezie peridurala). Este deci necesar sa nu mancati si sa nu beti nimic 6 ore inainte de operatie.

Durata spitalizarii este de obicei de 24 de ore, dar se poate extinde la 48 de ore, in functie de caz.

Interventia cuprinde urmatoarele faze distincte:

 • Chirurgul incepe cu trasarea inciziilor ce urmeaza a fi realizate, in functie de pozitia si volumul pielii care trebuie indepartate. Cicatricea va fi proportionala cu cantitatea de tesut suprimat.
 • Grasimea in exces de pe abdomen si solduri poate fi extrasa prin lipoaspiratie, iar muschii destinsi sunt repusi in tensiune.
 • In caz de relaxare minima a pielii, chirurgul realizeaza o mini-abdominoplastie, excizand excesul cutanat din regiunea de sub ombilic, fara sa afecteze muschii. Acesta tehnica lasa o cicatrice de dimensiune mica.
 • In caz de relaxare importanta a pielii, chirurgul efectueaza o abdominoplastie completa (cu repozitionarea ombilicului), eliminand de o maniera globala surplusul cutanat. Pielea ramasa deasupra ombilicului este decolata si trasa in jos si poate beneficia de un capitonaj , cu scopul de a o refixa pe zona musculara subiacenta, ameliorand astfel punerea in tensiune (mai ales a portiunii superioare). Cicatricea va fi dispusa suprapubian (ascunsa de lenjerie) si in jurul ombilicului (cicatrice circulara periombilicala). Lungimea cicatricilor va depinde de cantitatea de piele ce trebuie excizata, uneori cicatricile fiind circumferentiale.
 • La sfarsitul operatiei, un pansament modelator, compresiv este pozitionat in jurul abdomenului. Acesta va trebui purtat cateva saptamani, in functie de caz .

Daca muschii abdominali au fost afectati pe parcursul operatiei (pusi in tensiune), se recomanda o pozitie semiasezata pe parcursul noptii de dupa operatie, pentru atenuarea tensiunii din primele ore.

In general, inciziile sunt inchise cu fire resorbabile. Chirurgul plaseaza drenuri , ce vor fi scoase la 5-10 zile dupa interventie.

Reacții postoperatorii și complicații posibile

Intensitatea durerii este variabila, dar in general suportabila; poate fi atenuata cu antialgice in primele zile.

O oprire a activitatii de 2 – 4 saptamani este necesara, in functie de tipul activitatii, cu evitarea eforturilor fizice care solicita muschii abdominali.

Reluarea activitatilor sportive poate fi facuta progresiv, dupa cea de a sasea saptamana de dupa operatie.

Se recomanda sa nu se expuna cicatricile la soare timp de 6 luni, estomparea lor progresiva facandu-se la un an dupa operatie.

Uneori pot sa apara imperfectiuni ale rezultatului, de obicei locale si fara sa fie reale complicatii:

 • cicatricile pot fi uneori prea vizibile, aderente sau reliefate
 • mici excese cutanate laterale pot fi constatate la extremitatile cicatricii pubiene.
 • pot persista unele neregularitati cutanate (mai ales in parte superioara a abdomenului, cand pielea initiala a fost foarte intinsa) sau neregularitati adipoase (in caz de liposuctie).

In general, este posibil sa se elimine aceste defecte gratie retusurilor chirurgicale, realizate ambulator, sub anestezie locala, la 12 luni dupa operatie.

Ca in cazul tuturor interventiilor, chirurgia estetica a abdomenului poate sa implice complicatii ca flebita (prevenita de purtarea de ciorapi compresivi si anticoagulante), infectii (fiind necesara antibioticoterapie sau reinterventie pentru lavaj), un hematom (care apare de obicei in seara de dupa interventie si poate sa necesite o reinterventie chirurgicala), o necroza cutanata (mai ales in caz de tabagism important), alterari de sensibilitate.

Cazuri clinice – poze

Pentru a va face o parere despre rezultatele postoperatorii, va invitam sa aruncati o privire peste cazurile tratate de noi.

Abdominoplastie

Prețuri
Abdominoplastie 3000 €
Abdominoplastie cu repoziționare ombilicală 2500-3000 €
Miniabdominoplastie 2000 €