De ce? De ce noi?

Lupta impotriva imbatranirii a devenit una dintre noile griji ale societatii noastre. Inaintarea in varsta, dar variatiile mari de greutate, isi pun amprenta si asupra aspectului bratelor, cand pielea de pe fata interna a lor are tendinta de a se lasa prin pierderea elasticitatii. Pentru aceasta problema, brahioplastia ofera o solutie care are ca scop eliminarea aspectului neplacut al pielii lasate, creand un contur armonios al bratului.

De ce noi? Pentru ca o facem de ani buni. Desi pare o operatie simpla, conteaza cum este facuta, astfe incat cicatricea sa aiba un aspect corespunzator si sa fie plasata corect pentru a putea fi ascunsa. Pentru ca acordam toata atentia acestei interventii, respectam toate regulile, iar rezultatele in general sunt cele asteptate.

Cui se adresează?

Exista trei tipuri de pacienti care se gandesc la o posibila brahioplastie:

  • pacientii motivati in mod clasic de motive estetice, legate de imbatranirea pielii. Sunt acei pacienti care doresc sa eliminarea pielii lasate, a ridurilor sau vergeturilor.
  • pacientii care resimt o jena functionala zilnica, datorita dificultatii de a se imbraca si de a-si misca bratele, mai ales din cauza excesului adipos, insotit de exces cutanat.
  • pacientii care se simt complexati cand se dezbraca in fata altor persoane, din cauza bratelor cu piele cazuta (in general in cazuri de slabiri masive in greutate prin diete sau operatii pe stomac la pacientii cu obezitate).

Este de mentionat faptul ca daca starea tegumentului este convenabila, cu pastrarea elasticitatii (daca pielea a pastrat un anumit grad de elasticitate), se poate face doar o lipoaspiratie a bratelor. Astfel, aspectul bratelor se va ameliora fara cicatrici.

La ce să ne așteptăm?

Rezultatul este vizibil imediat, dar trebuie asteptat 6 12 luni pentru rezultatul final, timp in care cicatricile ajung la maturitate. Morfologia bratelor este in mod clar imbunatatita datorita liftingului, bratele regasindu-si complet motricitatea, fara a se mai freca de bust, in mod special in cazul brahioplastiei cu incizii verticale.

Este posibil sa apara unele imperfectiuni rare, cum ar fi o cicatrizare inestetica, ce poate face obiectul unei noi interventii chirurgicale, la distanta de minimum 6 luni dupa brahioplastie, sub anestezie locala.

Descriere, cauze, obiective

Liftingul brahial sau brahioplastia este operatia care permite suprimarea excesului cutanat si intinderea pielii la nivelul fetei interne a bratelor, reducand in acelasi timp si masa adipoasa.

Caderea pielii rezulta in mod natural, datorita imbatranirii, sau datorita variatiilor de greutate, sarcinilor sau regimurilor alimentare recurente. Eliminarea surplusului de piele si repunerea ei in tensiune permit pacientilor regasirea unui aspect armonios pe intreg ansamblul zonei, corectand excesul cutanat si adipos neplacut si inestetic.

Liftingul de brate se poate realiza folosind doua tehnici: o liposuctie a bratelor (aspirarea grasimii situate pe fata interna a bratelor) sau o brahioplastie (operatia chirurgicala care are rolul de a suprima excesul de piele si tesut adipos din aceeasi zona). De aceea este important ca medicul chirurg sa determine daca nu cumva o simpla liposuctie este suficienta sau daca este necesara brahioplastia. In anumite situatii cele doua procedee se pot asocia.

In cursul primei consultatii, medicul chirurg va examina bratele pentru a stabili tehnica operatorie. Daca este necesara doar o simpla liposuctie, pacientul nu va avea nicio cicatrice. Daca este necesara o brahioplastie, operatia va lasa o cicatrice reziduala, situata fata interna a bratului.

Pregatirea pentru intervenție

In timpul consultatiei, chirurgul plastician va face fotografii si o evaluare clinica detaliata, cu scopul de a determina tehnica necesara (lipoaspiratie, pozitionarea cicatricii) si de a stabili tipul de anestezie si de spitalizare.

Pe de alta parte, va informa pacientul despre desfasurarea operatiei, recomandarile preoperatorii, complicatiile posibile si rezultatul la care trebuie sa se astepte. In acelasi timp, medicul se va asigura ca nu exista contraindicatii la operatie.

Un interval de timp de minimum 15 zile este recomandat intre prima consultatie si interventia propriu-zisa, pentru ca pacientul sa aiba un timp rezonabil de reflectie si decizie referitor la interventie.

Se recomanda renuntarea la fumat cel putin o luna inainte si cel putin o luna dupa interventie, cu scopul de a evita toate dificultatile legate de procesul de cicatrizare si de a reduce riscul de necroza cutanata.

Toate medicamentele pe baza de aspirina sunt interzise cu zece zile inainte de operatie.

De asemenea, este obligatorie o stabilitate ponderala inainte de aceasta interventie.

Este indicata o pregatire cutanata seara si dimineata dinaintea operatiei.

In cazul in care s-a optat pentru anestezie generala, pacientul nu va consuma alimente si bauturi 6 ore inainte de operatie.

Descrierea interventiei elemente tehnice

Tipul de anestezie trebuie ales in functie de profilul pacientului, tinand cont de eventuale antecedente medicale.

Liftingul brahial este de obicei realizat sub anestezie generala, de aceea se recomanda sa nu se consume alimente sau bauturi 6 ore inainte de interventie. Se poate folosi si varianta anesteziei locale, completata cu sedare intravenoasa sau chiar anestezia locala pura, in functie de caz.

Spitalizarea poate fi de tip ambulator, adica se poate parasi spitalul dupa cateva ore de observatie, dupa interventie. In cazul in care corectia este mai extinsa, prin asocierea si cu alte zone, spitalizarea poate fi prelungita pana a doua zi dimineata.

Operatia de lifting de brate dureaza de obicei intre o ora si o ora jumatate, in functie de tehnica utilizata si amploarea interventiei. La sfarsitul interventiei, medicul face suturile si pune un pansament compresiv pe fiecare brat.

Reactii postoperatorii si complicatii posibile

Dupa interventie pot apare senzatii de intindere a pielii, iar intensitatea durerii este in general suportabila si poate fi atenuata cu antialgice.
Pot sa apara echimoze (vanatai) sau edeme (umflaturi), care se vor atenua la 10 20 de zile dupa interventie.
In cazul unui pacient care desfasoara activitati mai intense din punct de vedere fizic, oprirea activitatii timp de 1 2 saptamani este preferabila dupa brahioplastie. In aceasta perioada trebuie evitate toate miscarile de tractiune cu bratele, iar reluarea activitatilor sportive poate fi facuta progresiv, dupa cea de a patra saptamana de dupa operatie.

Postoperator se recomanda evitarea expunerii cicatricilor la soare timp de 6 luni, sau protejarea lor cu creme de protectie cu indice 50, in caz de expunere.

Liftingul brahial, ca orice alta interventie chirurgicala, se poate asocia cu anumite riscuri si imperfectiuni. In cazuri rare, cicatricile pot fi mai vizibile, marite de volum sau mai late, hiperpigmentate sau retrase. Cicatricile se atenueaza in timp, fara sa dispara insa complet. Procesul de cicatrizare este diferit la fiecare pacient, in consecinta si aspectul cicatricilor va fi variabli. In cazul aparitiei unor cicatrici hipertrofice sau cheloide se poate asocia un tratament specific.

In cazul tratamentului chirurgical efectuat prin liposuctie, este posibil ca pacientului insatisfactia ca nu s-a facut o corectie suficienta, sau pacientul poate sa constate anumite neregularitati. Acestea pot fi corectate ulterior cu anestezie locala simpla sau profunda, dar nu mai devreme de 6 luni dupa interventie (trebuie asteptata stabilizarea rezultatului).

Desi apar in mod exceptional, riscurile de luat in seama in cazul brahioplastiei sunt:

  • un hematom care poate sa necesite o reinterventie, de obicei in seara de dupa interventie
  • o intarziere a cicatrizarii (necroza cutanata) poate sa apara, mai ales in cazul fumatorilor
  • o infectie care sa necesite antibiotice sau lavaj chirurgical
  • o reducere a sensibilitatii, care dispare de obicei dupa 6 luni

Cazuri clinice poze

Pentru a va face o parere despre rezultatele postoperatorii, va invitam sa aruncati o privire peste cazurile tratate de e noi.

Brahioplastie

Prețuri
Brahioplastie 1500-2000 €