De ce? De ce noi?

Liposuctia sau lipoaspiratia este o interventie care permite indepartarea radicala si definitiva a surplusului de tesut adipos localizat. Obiectivul acestei tehnici nu este cel de pierdere a greutatii, ci gasirea armoniei printr-o remodelare a siluetei. Lipoaspiratia nu este o interventie menita sa elimine straturi multiple de grasime, obtinute din cauza supraalimentarii, obezitatea fiind chiar o contraindicatie. Bineinteles, pacientul poate sa piarda cateva kilograme, corespunzator cantitatii de grasime eliminate in timpul procedurii, dar scopul este acela de a corecta acumularile locale, in general predispuse genetic. Din acest motiv spunem ca inainte de toate, liposuctia este un act de sculptura a siluetei. De altfel, i se mai spune “liposculptura”.

De ce noi? Pentru ca desi pare o operatie aparent banala, noi ii acordam toata atentia, respectam toate regulile, iar rezultatele sunt pe masura. Si pentru ca avem experienta.

Cui se adresează?

Cele mai bune rezultate se observa pe excesul adipos localizat in anumite zone ale siluetei. Aceste acumulari sunt de multe ori reticente la toate regimurile de slabire si la exercitiile fizice. Este vorba despre abdomen, coapse, solduri, fese, brate, genunchi, etc.

Teoretic, pentru un rezultat cat mai bun care include indepartarea grasimilor profunde, pacientul sau pacienta va trebui sa aiba greutatea cat mai apropiata de cea normala, inainte de interventie. Lipoaspiratia nu se adreseaza doar siluetei, ci si altor zone ale fetei – de exemplu barbia dubla (lipoaspiratia cervicala), ovalul fetei, obrajii.

Zonele pe care le tratam cu ajutorul liposuctiei sunt urmatoarele:

 • coapsele
 • genunchii
 • soldurile
 • abdomenul
 • bratele
 • gatul
 • fata

Fiecare dintre acestea prezinta specificitatile ei si detaliile vor fi discutate cu chirurgul estetician.

La ce să ne așteptăm?

Rezultatele incep sa devina vizibile dupa aproximativ 3-4 saptamani, dupa resorbtia edemulului. Rezultatul se considera definitiv dupa 6 luni.

Daca interventia a fost corect realizata, implicand indepartarea celulelor adipoase din zona care necesita corectie, rezultatele vor fi permanente si silueta isi va regasi eleganta si armonia.

Descriere, cauze, obiective

Liposuctia reprezinta tratamentul chirurgical, dar fara cicatrici vizibile, al grasimilor localizate, care sunt rezistente la alte metode de indepartare (diete). Extrem de importanta pentru un bun rezultat al liposuctiei este calitatea pielii. Chirurgul trebuie sa se asigure ca pielea pacientului are o buna elasticitate si nu este lasata, lucru esential pentru o vindecare de calitate. In alte conditii, este posibila formarea de suprafete neregulate disgratioase (valuri sau pliuri inestetice).

Canulele utilizate sunt foarte fine (3 – 4 mm), capatul lor rotunjit protejand de traumatizare excesiva tesuturile.

Atunci cand pacientul are o calitate convenabila a pielii si indicatiile sunt corecte, utilizarea unei canule cat mai subtiri prin treceri regulate si omogene va conduce la un rezultat excelent. Efectele de “valuri” sau pliurile inestetice sunt rare daca tehnica folosita este riguroasa.

De mentionat ca in anumite cazuri, o liposuctie superficiala, cu canula foarte fina (3 mm), va permite ameliorarea aspectului pielii, gratie retractiei cutanate (atunci cand se urmareste acest efect).

Liposuctia profunda permite eliminarea omogena si definitiva a celulelor grase. Odata adipocitele in surplus disparute, ele nu vor mai putea contribui la sistemul de stocare a lipidelor. Dupa pubertate, numarul de adipocite este fix. Din cauza faptului ca adipocitele nu se pot multiplica la varsta adulta, inseamna ca nu pot sa apara noi adipocite in zonele corectate prin lipoaspiratie, iar indepartarea lor prin aceasta procedura conduce la un rezultat constant in timp.

Pregatirea pentru intervenție

Inaintea interventiei, se recomanda ca pacienta sau pacientul sa obtina o greutate cat mai apropiata de cea ideala. Asa cum am mentionat, lipoaspiratia nu este o tehnica de reducere a greutatii, ci este indicata pentru reducerea grasimii conformationale care rezista la orice dieta.

Un examen clinic permite atat evaluarea calitatii pielii, cat si a eventualelor contraindicatii. Un bilant preoperator va fi de asemenea efectuat inainte de interventie. Chirurgul ii va explica pacientului toate detaliile operatiei si il va sfatui pe acesta sa isi acorde un interval de timp pentru luarea deciziei.

Vizita la medic prealabila liposuctiei este obligatorie si permite chirurgului verificarea starii de sanatate a pacientului, motivatiile acestuia si oferirea de informatii asupra interventiei (anestezie, tehnica, durata). In cazul in care liposuctia este nejustificata sau contraindicata, chirurgul plastician poate refuza interventia. De mentionat ca obezitatea este o contraindicatie.

Consultul la medicul anestezist trebuie efectuat inainte de operatie.

Consumul de aspirina este interzis in zilele dinainte de interventie, in scopul evitarii hemoragiilor.

Descrierea intervenției – elemente tehnice

Durata interventiei difera in functie de cantitatea de grasime care trebuie eliminata si de suprafata care trebuie lipoaspirata. Astfel putem evalua ca interventia poate sa dureze intre 20 de minute pana la 1,5-2 ore, in functie de factorii mentionati.

Alegerea anesteziei se face cu acordul comun al chirurgului, anestezistului si al pacientului. Cel mai des se alege anestezia generala. In anumite cazuri se poate apela si la anestezie locala profunda (cu sedare intravenoasa), sau loco-regionala (peridurala sau rahianestezie).

Zonele sunt tratate plecand de la niste incizii foarte mici si discrete, de 3 – 4 mm. Cantitatea de grasime extrasa trebuie sa fie adaptata in functie de calitatea pielii subiacente, pentru un rezultat estetic corespunzator. La finalizarea lipoaspiratiei nu se pun drenuri.

Dupa terminarea interventiei, pacientul va purta un pansament modelator sau o imbracaminte compresiva, pentru a limita edemul (umflarea postoperatorie a tesuturilor operate), pentru a evita echimozele si pentru a obtine cat mai repede un rezultat definitiv. Pansamentul sau imbracamintea compresiva vor trebui purtate timp de 2 – 4 saptamani, 24 de ore din 24.

Pacientul poate fi externat in ziua operatiei, sau a doua zi. Durata spitalizarii este in functie de cantitatea de grasime extrasa. In general nu se pun fire de sutura pentru a permite drenajul spontan. Se poate face dus la 2-3 zile dupa operatie.

Reacții postoperatorii și complicații posibile

Edemul postoperator poate persista pana la o luna aproximativ. Echimozele pot fi si ele prezente pana la doua saptamani.

Durerile nu sunt importante si pot fi calmate cu antialgice obisnuite.

In unele cazuri, pacientii prezinta o oboseala determinata de cantitatea mai mare de grasime extrasa. Se recomanda un repaus de pana la 7 zile pentru recuperare. Activitatile sportive pot fi reluate dupa 3-4 saptamani.

Inafara riscurilor obisnuite, legate de interventia chirurgicala si anestezie, mai pot interveni urmatoarele complicatii:

 • sensibilitate modificata, care dispare in cateva luni
 • corectie insuficienta a zonei tratate, necesitand ulterior un retus chirurgical sub anestezie locala
 • neregularitati ale suprafetei sau agravarea efectului de ’coaja de portocala”, daca indicatia initiala si tehnica nu au fost riguroase
 • retragere cutanata incompleta (in special pe parte interna a coapselor), care poate conduce la o interventie suplimentara de lifting de coapse
 • flebita, in mod exceptional, survenita ca urmare a unei embolii adipoase
 • deceptia pacientului asupra rezultatului estetic si asupra pierderii in greutate, daca liposuctia a avut ca intentie acest lucru.

Cazuri clinice – poze

Pentru a va face o parere despre rezultatele postoperatorii, va invitam sa aruncati o privire peste cazurile tratate de noi.

Estetica conturului corporal

Prețuri
Lipoaspirație cu anestezie generală 400 €/zona, minimum 900 €/intervenție
Lipectomie + lipoaspirație abdominală și flancuri 2500 - 3000 €
Lipoaspirație + lipofilling fese 2500 - 3000 €