De ce Implant Mamar? De ce noi?

Pe parcursul civilizatiilor, artelor, in diverse epoci, sanii femeilor au fost imaginea identitatii feminine, simbolul maternitatii, dar si obiectul fanteziilor.

Astfel, daca pentru unele doamne/domnisoare  natura a fost generoasa si le-a oferit un piept in armonie cu silueta, multe femei nu sunt multumite cu marimea sanilor lor, acest lucru aducandu-le o jena psihologica importanta.

Marirea sanilor prin implant mamar permite amplificarea unui piept considerat prea mic (hipotrofie mamara) sau remodelarea unui piept prea mic in raport cu morfologia pacientei. O marime redusa a sanilor poate fi rezultatul unei dezvoltari insuficiente in timpul adolescentei, sau poate surveni mai tarziu, ca urmare a unei pierderi de volum glandular (cum ar fi in urma unei sarcini, scaderii in greutate sau a unei dereglari hormonale).

Un volum redus al sanilor poate fi asociat cu o cadere a acestora (sani lasati, atrofierea glandei, cu mameloane pozitionate prea jos, si cu pielea intinsa). Clasic, se vorbeste despre ‘sani goi’, in principiu dupa sarcina si alaptare.

De ce noi? Pentru ca putem sa va facem sa va priviti cu placere in oglinda. Si pentru ca avem o experienta de multi ani in acest domeniu.

Cui se adresează?

Aceasta metoda chirurgicala este o buna alternativa pentru sani care prezinta urmatoarele malformatii:

 • sani tubulari (cu o baza mica si o areola prea mare)
 • asimetrie mamara
 • absenta totala a glandei mamare
 • atrofierea sanilor
 • sindromul Poland
 • sani care necesita chirurgie reconstructiva, pentru recrearea unui san care a fost indepartat in urma unui cancer mamar, prin mastectomie.

De asemenea implantul mamar este calea spre idealul de frumusete feminina vazut prin ochii pacientei.

Implantul mamar nu se poate face inainte de implinirea varstei de 17 ani, varsta la care se incheie cresterea mamara.

La ce să ne așteptăm după un implant mamar?

Marirea sanilor prin protezare (implant) este metoda cea mai folosita si care si-a dovedit calitatile din punct de vedere al sigurantei.

Exista multe alegeri atat pentru chirurg cat si pentru pacienta. De asemenea, o multitudine de factori influenteaza rezultatul viitor:

 • volumul protezelor – definit de dorinta pacientei si sfaturile chirurgului
 • forma rotunda sau anatomica
 • pozitionarea in raport cu muschiul pectoral
 • materialul de umplere: silicon sau ser fiziologic
 • cicatricile ramase

Protezele noi, de ultima generatie (cu gel de silicon coeziv) sunt foarte fiabile, dar inca nu este foarte bine estimata durata lor de viata. Schimbarea lor nu mai este sistematica, dar este necesar un control anual sau bianual, de la caz la caz.

Rezultatul este vizibil imediat, dar va fi optim dupa 2 – 3 luni, odata cu retragerea edemului.

Calitatea rezultatului depinde, bineinteles, de sanii originali, de calitatea pielii si de potentialul de cicatrizare al pacientei, dar, de asemenea, de indicatiile chirurgului estetician (alegerea volumului mai ales, tipul, forma si amplasarea implantului).

In timp, sanii operati vor suferi, la fel ca sanii naturali, efectul de imbatrnire si de lasare. Acestea variaza in functie de varsta, de calitatea de sustinere a pielii si, mai ales, de marimea implantului ales.

In teorie, implanturile mamare de ultima generatie nu au durata de viata limitata, deci nu mai trebuie schimbate sistematic. Inlocuirea lor se face doar in cazuri de complicatii sau atunci cand se doreste schimbarea aspectului, volumului sau formei.

Descriere, cauze, obiective

Compozitia protezelor mamare

Cu scopul de a reproduce consistenta naturala a sanului, un implant mamar poate fi facut din mai multe substante:

 • gel siliconic (numit coeziv), unul dintre cele mai raspandite, are avantajul de a avea o consistenta mai putin fluida si astfel se limiteaza riscul de imprastiere in  caz de rupere a sacului. Din punct de vedere estetic, senzatia la atingere este asemanatoare cu cea a unui san natural.
 • ser fiziologic (principalul lichid care compune corpul uman). Aceste implanturi, mai putin folosite, dau un rezultat mai putin natural, datorita continutului prea fluid. Au tendinta sa formeze pliuri perceptibile la atingere, chiar vizibile, care se pot dezumfla brusc. Pentru acest tip de implant, chirurgul umple el insusi proteza cu ser fiziologic, in timpul interventiei, spre deosebire de proteza cu gel siliconic, care este pre-umpluta inainte de interventie.

Forma implantului mamar

Diversitatea noilor proteze ofera o larga gama de forme si volume, permitand definirea intr-o maniera optima a unei solutii estetice. Astfel, se disting doua forme de implant:

Proteza rotunda (clasica):

Creaza un volum in partea superioara a sanului, mai mare decat proteza anatomica. Latimea este egala cu inaltimea, totusi proiectia este in functie de dorinta:

 • proiectie joasa – rar utilizata, in anumite cazuri de asimetrie, de malformatie a toraxului sau de reconstructie mamara
 • proiectie moderata (sau profil mijlociu) – aceste implanturi sunt cele mai utilizate si sunt o alternativa la protezele anatomice, pentru un rezultat natural, fara risc de rotire.
 • profil inalt (sau profil forte) – pentru a repara o lasare a sanilor moderata sau pentru obtinerea unui aspect bombat al decolteului. Totusi, daca proiectia este inalta, volumul ales va trebui sa fie mai mic, pentru obtinerea unui rezultat natural.

Proteza anatomica:

Implantul mamar anatomic, in forma de picatura de apa sau de para, se poate adapta la toate morfologiile. In plus fata de talie si proiectie, chirurgul are posibilitatea sa varieze de o maniera independenta largimea si inaltimea. Partea superioara in panta dulce evita efectul prea bombat. Partea inferioara este mai voluminoasa, ceea ce confera un rezultat de san natural.

Marimea

In functie de marimea initiala a sanului si de forma originala, de trasaturile morfologice si de dorinte, pacienta va putea alege marimea viitorilor sai sani, in timpul primei consultatii.

Sacul

Implanturile mamare sunt constituite dintr-un sac complet impermeabil, solid si elastic, care faciliteaza o buna adaptare in organism. Doua materiale pot fi folosite la fabricarea sacului:

 • elastomer de silicon – atat suplu cat si foarte rezistent la uzura, acest material raspunde criteriilor de etanseitate, pentru a limita transpiratia gelului siliconic sau a serului catre exterior. Suprafata exterioara poate fi neteda sau rugoasa. Tipul rugos diminueaza riscul rotirii, important in implanturile anatomice, permitand o mai buna aderenta la tesuturile din jurul protezei.
 • spuma poliuretanica – gratie texturii sale, adera la la glanda mamara, facand corp comun cu aceasta. Din acest motiv, scoaterea lor este mai dificila.

Pregatirea pentru intervenție de implant mamar

In timpul consultatiei, chirurgul va evalua elementele importante: marime, greutate, numar de nasteri si alaptari, morfologie toracica si mamara, calitatea pielii, importanta stratului adipos si a glandei. De asemenea, va tine cont de dorintele pacientei.

Bilantul preoperator va permite studierea:

 • tipului de cicatrice – in functie de anatomia pacientei, chirurgul va propune cea mai potrivita incizie. Aceasta poate fi facuta in zona areolara, in pliul de sub san sau in regiunea axilara.
 • materialului de umplere a implantului – protezele cu silicon sunt preferate pentru senzatia mai naturala la palpare si pentru pacientele slabe, cu un volum mamar initial mic.
 • formei implantului – proteze anatomice sau proteze rotunde. Se aleg in functie de caz si de cerere (aspectul dorit, morfologia initiala, alegerea marimii).
 • pozitionarii implantului, fata de muschiul pectoral – in spatele glandei mamare, in pozitie retro-glandulara, sub muschiul pectoral, in pozitie retro-pectorala, sau in plan dual, prin juxtapunerea celor doua metode.
 • marimea protezei – o proba a protezelor de diferite volume se poate efectua in timpul consultatiei, cu un sutien special de proba.

Inainte de interventia de implant mamar sunt necesare analize ale sangelui, pentru a verifica daca exista contraindicatii. O mamografie si o ecografie se pot efectua in anumite cazuri. O perioada de reflectie de 15 zile minimum, este benefica pentru pacienta, intre prima consultatie si interventia propriu-zisa.

Este recomandat ca inaintea interventiei, pacienta sa informeze chirurgul plastician in legatura cu toate medicamentele pe care le ia. Aspirina si antiinflamatoarele sunt interzise cu 10 zile inainte de operatie. Tutunul este de asemenea interzis in zilele dinainte si de dupa operatie.

Descrierea intervenției – elemente tehnice

Interventia se deruleaza cel mai frecvent in ambulator, internarea facandu-se dimineata si externarea seara. Sunt totusi cazuri cand este de preferat o spitalizare de 24 de ore.

Cel mai frecvent se foloseste o anestezie generala clasica, in timpul careia sunteti complet adormita. Din acest motiv se recomanda sa nu mancati si sa nu beti nimic timp de 6 ore inainte de operatie.

Durata interventiei variaza intre 45 de minute si o ora jumatate, in functie de tehnica chirurgicala, modul de incizie ales, amplasarea implanturilor si necesitatea eventuala a unei plastii asociate (cum ar fi corectia de ptoza).

Pentru evitarea riscurilor de infectie, se prescrie un antibiotic in timpul operatiei.

Operatia are loc in mod ideal in pozitie semi-asezata, pentru un control mai bun al simetriei si al rezultatului estetic.

La sfarsitul interventiei, chirurgul pune un pansament modelant pe piept, un sutien medical sau bustiera, fara armatura.

Tehnica si tipul inciziei vor fi alese in functie de profilul pacientei, pentru obtinerea celor mai bune rezultate.

Incizia cutanata poate fi:

 • areolara – incizie in segmentul inferior al circumferintei areolei, sau deschidere orizontala in jurul mamelonului, in partea de jos. Aceasta permite o buna expunere pentru chirurg, iar cicatricea este disimulata datorita pigmentului natural al areolei
 • axilara – incizie sub brat – ofera un rezultat foarte discret
 • sub-mamara – incizie plasata in pliul de sub san. In acest caz cicatricea este mai vizibila, mai ales cand pacienta sta intinsa.

Pozitionarea protezei

 • sub glanda mamara, deasupra muschiului pectoral
 • sub muschiul pectoral (sau retro-muscular) – este recomandata pacientelor slabe, pentru a indulci conturul implantului si pentru ca proteza sa fie mai putin palpabila
 • in plan dual (intercalarea a doua planuri anatomice diferite) – cele doua treimi superioare ale protezei sunt pozitionate in spatele marelui muschi pectoral, iar treimea inferioara, sub glanda mamara. Aceasta pozitionare convine celor mai multe femei, indiferent de morfologia lor. Este o tehnica preferata de multi chirurgi, permitand sa se evite un aspect bombat, prea artificial. Decolteul este astfel discret, cu o panta mai mica, iar zona de sub areola este armonioasa si naturala.

Proceduri asociate

In cazul sanilor cazuti, o corectie a ptozei poate fi necesara, pentru ridicarea areolei si repararea formei. Va necesita, in functie de cat de avansata este ptoza, o modificare a dispunerii cicatricilor.

O injectie cu grasime va putea fi eventual adaugata, nu pentru netezirea contururilor (riscul de infectie fiind important), dar pentru a corecta o malformatie, cum ar fi cea de torax.

Drene si pansamente

Instalarea drenelor nu mai este o practica sistematica, ele punanduse in functie de situatie. Daca se vor instala, vor fi scoase inainte de externare.

Un pansament modelant se pune la final, fie cu un bandaj elastic, fie cu un sutien de sustinere. Mai departe, sutienul de sustinere va trebui purtat zi si noapte pentru urmatoarele 2 – 3 saptamani, apoi va pute fi inlocuit cu un sutien normal fara armatura.

Sunt necesare consultatii de urmarire in urmatoarele saptamani si luni dupa interventie, pentru a evalua evolutia. Apoi se recomanda o supraveghere in timpul primului an si, dupa aceea, din doi in doi ani. Daca se produce un traumatism local, daca apar dureri, intarirea sanilor sau modificari de volum, o consultatie este absolut necesara.

Supravegherea clinica facuta de chirurg sau de ginecolog, ecografia si mamografia periodica, sunt absolut necesare pentru o buna evolutie a protezelor.

Reacții postoperatorii și complicații posibile

 • Reactiile postoperatorii includ de obicei dureri in primele zile dupa operatie (mai ales in cazul implanturilor sub muschiul pectoral). In plus, apare senzatia de greutati pe piept.
 • Un tratament cu antialgice, adaptat la intensitatea durerii, va fi prescris pentru cateva zile.
 • Niciun fir nu trebuie scos, toate fiind resorbabile.
 • Chiar de a doua zi dupa interventie se recomanda activitati usoare, cum ar fi mersul pe jos, cu scopul de a evita riscul de flebita.
 • Dusul incluzand spalarea zonei operate este permis din cea de a doua zi postoperatorii.
 • O jena la ridicarea bratelor poate fi resimtita la inceput.
 • Este recomandata o convalescenta cu intreruperea activitatii de 5 – 10 zile (in functie de activitate). Sportul intensiv poate fi reluat dupa 4 – 6 saptamani.
 • Soarele si ultravioletele trebuie evitate timp de 6 luni, deoarece expunerea cicatricilor poate duce la probleme de colorare (discromie).
 • O urmarire clinica si radiografica anuala trebuie avuta in vedere de catre pacienta.
 • Imperfectiuni ale rezultatului

Anumite imperfectiuni si complicatii pot sa apara:

 • o asimetrie de volum rezidual, corectata partial cu implanturi de marimi diferite
 • o intarire excesiva – apare in cazul implanturilor mari sau cand corpul are probleme cu acceptarea implantului (riscul de aparitie este mai mic de 1%)
 • un aspect putin artificial – mai ales la pacientele foarte slabe, cu o vizibilitate accentuata a marginilor protezei, mai ales in segmentul superior. Sfatul pentru pacientele slabe este sa folosesca implanturi de marime moderata
 • implanturi palpabile la atingere – apar in cazurile in care tesuturile care acopera (piele, grasime, glanda, muschi) sunt subtiri
 • agravarea unei ptoze mamare – poate fi observata, mai ales daca protezele sunt voluminoase
 • aparitia unui hematom – apar in cazuri foarte rare, in seara interventiei si necesita o noua interventie chirurgicala
 • infectarea protezei – apare in cazuri exceptionale. Daca antibioticoterapia este ineficienta, scoaterea implanturilor poate fi necesara.

Aceste imperfectiuni pot fi corectate la 6 luni dupa interventia initiala.

Cazuri clinice – poze

Pentru a va face o parere despre rezultatele postoperatorii, va invitam sa aruncati o privire peste cazurile tratate de noi.