De ce? De ce noi?

Motive pentru remarci neplacute pentru unii, surse de complexe pentru altii, urechile mari sau departate de craniu, numite ironic ‘clapauge’, pot fi o sursa de conflicte scolare sau de situatii penibile.

Chiar si unui adult ii este greu sa accepte problemele legate de urechile inestetice.

De multe ori, copiii sunt victime ale rautatii colegilor lor de scoala si de aceea ajung sa isi doreasca sa recurga la otoplastie. Se recomanda ca acestia sa implineasca intai varsta de 7 ani, cand cresterea urechilor este aproape incheiata.

De ce noi? Pentru ca vrem si putem sa va oferim sansa ca cei din jurul dumneavoastra sa va privesca altfel. Pentru ca suntem buni. Pentru ca facem acest lucru de multi ani, pentru ca am redat zambetul si increderea multor pacienti.

Cui se adresează?

Otoplastia se adreseaza atat adultilor, cat si copiilor mai mari de 7 ani. Putem vorbi in general de otoplastie bilaterala, dar se poate face in anumite situatii si otoplastie unilaterala.

Otoplastia este operatia chirurgicala care permite corectarea aspectului inestetic al urechilor departate de craniu sau prea mari, prin remodelarea cartilajului. Fie ea estetica sau reparatorie, otoplastia are ca scop realizarea unei pozitionari si remodelari a urechilor, in mod definitiv, simetric si natural pentru obtinerea unui aspect armonios al fetei.

In mod exceptional, otoplastia poate insemna reconstructia urechii, in absenta pavilionului acesteia.

La ce să ne așteptăm?

In cele mai mult cazuri, rezultatul este definitiv. Totusi, poate sa apara o recidiva partiala in urma unui traumatism al urechii, in cazul in care acesta are loc inainte ca cicatrizarea cartilajelor sa fie completa. In aceasta situatie poate fi necesara o noua interventie.

Oricum, inainte de a putea aprecia cu adevarat rezultatul, trebuie asteptata resorbtia edemului si retragerea progresiva a tesuturilor, aproximativ la o luna dupa interventie. Atunci se vad cu adevarat noile contururi ale urechilor. Pacientul mai trebuie sa astepte cateva luni pana cand cicatricile ajung cu totul la maturitate.

Ca in toate cazurile de interventii chirurgicale care lasa cicatrici, in acest caz in spatele urechilor, acestea pot sa aiba o evolutie nedorita. Functie de aspectul lor, tratamentul poate fi facut cu injectii cu corticosteroizi sau printr-o noua interventie chirurgicala, cu anestezie locala.

In decursul primelor saptamani dupa operatie, urechile trebuie ferite de temperaturi scazute, din cauza unei lipse tranzitorii a sensibilitatii acestora. De asemenea, trebuie evitata expunerea la soare in perioada cicatrizarii.

Nu se permite baia in apa de mare sau in piscina timp de 6 saptamani. Dusul este permis si chiar indicat, pentru o buna igiena a regiunii retro-auriculare. Efortul fizic si activitatile sportive sunt interzise timp de 15 zile.

O alta mentiune este purtarea ochelarilor, care trebuie evitata, deoarece bratele acestora pot altera procesul de cicatrizare.

Descriere, cauze, obiective

Otoplastia este operatia chirurgicala care corecteaza aspectul inestetic al urechilor. Poate repara trei tipuri de malformatii ale cartilajelor, distincte sau asociate:

– o marime excesiva a cartilajului central, hipertrofie care accentueaza dimensiunea urechii in raport cu craniul

– defectul partii superioare a urechii, care are o suprafata prea neteda in raport cu partea superioara a pavilionului urechii

– unghiul excesiv dintre pavilionul urechii si craniu, care da aspectul de ureche departata de cap

Indiferent daca deformarea urechilor este o malformatie congenitala sau rezultatul unui traumatism, ea poate duce la o importanta jena psihologica si sociala.

Obiectivul operatiei este sa trateze deformarile auriculare si sa elimine aspectele inestetice, prin prelucrarea cartilajelor, a marimii si formei acestora, pentru a obtine urechi simetrice, frumos proportionate si realizarea unei fizionomii armonioase. Cicatricile de incizie nu sunt vizibile, fiind ascunse in pliurile din spatele urechilor.

Pregatirea pentru intervenție

Inainte de interventie, chirurgul plastician va efectua o consultatie detaliata:

  • Va examina cu atentie deformarea urechii si va face un bilant fotografic
  • Va face un bilant preoperator dupa ce va determina care sunt defectele care trebuie corectate
  • Va stabili tipul de anestezie si modalitatea de spitalizare
  • Va stabili motivatiile pacientului si va raspunde tuturor intrebarilor acestuia legate de interventie.

Recomandari pentru pacient: este interzis sa ia medicamente care contin aspirina timp de 10 zile inainte de interventie; de asemenea este indicata renuntarea la fumat inainte de interventie, fumatul putand fi un motiv pentru intarzierea cicatrizarii. Capul si parul vor fi spalate cu grija in seara dinaintea operatiei.

Descrierea intervenției – elemente tehnice

Chirurgul va stabili tipul optim de anestezie in functie de toleranta si varste pacientului. Sunt de luat in calcul trei tipuri de anestezie:

Anestezia locala simpla – are rolul de a desensibiliza urechile, prin injectarea unui anestezic. Nu este necesar ca pacientul sa se abtina de la a manca si a bea, inainte de interventie.

Anestezia locala asistata – este o anestezie locala ajutata de tranchilizante administrate intravenos, sub asistenta anestezistului.

Anestezia generala clasica – in timpul careia pacientul este complet adormit. Este indicata, pentru pacientii emotivi si pentru copii. In acest caz, pacientul trebuie sa consulte anestezistul cu cel putin 48 de ore inainte de interventie si nu are voie sa bea, sa manance sau sa fumeze 6 ore inainte de interventie.

Tehnica

Variaza in functie de morfologia urechii. In toate cazurile, chirurgul:

– va executa o incizie cutanata in spatele urechii, in general in pliul natural al acesteia, lasand astfel o cicatrice putin vizibila

– va face o disectie care va permite decolarea pielii si accesul la cartilaj

– va face remodelarea cartilajelor, corectand anomaliile structurale. Principiul este de a recrea sau de a ameliora formele naturale, mentinandu-le prin suturi fine. Uneori sunt necesare rezectii ale unor parti din cartilaj. La final se realizeaza repozitionarea urechii in raport cu craniul. Poate fi necesara uneori si micsorarea dimensiunii urechilor.

– va verifica simetria perfecta a urechilor, din fata si din profil. Pavilioanele auriculare trebuie sa fie aliniate perfect adecvat figurii, sa aiba curbe armonioase si naturale.

– va realiza suturile cu fire resorbabile, de preferinta, pentru a nu fi necesara scoaterea lor ulterioara

– va bandaja zona operata, punand pansamente elastice in jurul capului pentru a proteja si a mentine urechile in pozitia corecta.

Interventia dureaza de obicei intre 45 de minute si o ora, in functi de tipul malformatiilor care trebuie corectate.

In general, se realizeaza ambulator, externarea fiind facuta in aceeasi zi cu interventia. Pacientul trebuie sa poarte un pansament in forma de casca timp de 24 de ore, apoi, zi si noapte, sa poarte o banderola timp de o saptamana, cu scopul de a mentine in mod corect urechile aproape de craniu in timpul cicatrizarii. Ideal este sa prelungeasca perioada de purtare a acestei banderole pana la 2 – 3 saptamani pentru o mai buna cicatrizare a cartilajelor.

Reacții postoperatorii și complicații posibile

Imediat dupa operatie este de asteptat o durere moderata, in special in primele 24 de ore, atenuata de antialgice si antiinflamatoare.

Pansamentul tip casca se scoate dupa 24 de ore si se inlocuieste cu un pansament mai lejer, dar care trebuie purtat zi si noapte timp de 8 – 15 zile, apoi doar noaptea pentru inca doua luni.

Este de asteptat aparitia edemelor si echimozelor, care ascund noile forme ale urechilor. Sunt simptome normale postoperatorii si se atenueaza cu timpul.

Se recomanda repaus si evitarea eforturilor timp de 3 – 7 zile.

Cicatricile sunt disimulate retroauricular si sunt putin vizibile. Oricum, aspectul lor definitiv apare dupa 6 – 12 luni, cicatrizarea fiind un proces progresiv.

Complicatiile exista dar sunt rare si de obicei, pasagere.

In afara rarelor riscuri anestezice, pot sa apara:

– o sangerare persistenta care necesita o mica reinterventie pentru a o opri

– un hematom care trebuie evacuat

– foarte rar, o infectie care trebuie tratata cu antibiotice

– o necroza cutanata, mai ales in cazurile de tabagism important

– o cicatrice anormala, independenta de suturile facute de chirurg. Aceasta apare mai ales la adolescenti, are culoarea rosie si evolueaza catre o cicatrice de tip cheloid. Se indeparteaza chirurgical, printr-o noua interventie.

In cele mai multe cazuri, pacientii sunt multumiti, atat pe plan estetic cat si psihologic. Totusi, rar, pot sa apara unele imperfectiuni:

– o usoara asimetrie in urma unei cicatrizari care evolueaza diferit de la o ureche la alta

– neregularitati de forma, in cazul unei cicatrizari defectuoase a cartilajelor

– un unghi prea mic al urchii fata de craniu, sau dimpotriva, o insuficienta a rezultatului

– aparitia de fire vizibile sub piele

Aceste imperfectiuni pot fi corectate cu usurinta, sub anestezie locala.

Cazuri clinice – poze

Pentru a va face o parere despre rezultate postoperatorii va invitam sa aruncati o privire peste cateva dintre cazurile tratate de noi.

Otoplastie

Prețuri

Otoplastie cu anestezie locală 1000 €
Otoplastie cu anestezie generală 1200 €