De ce? De ce noi?

Sanii prea mari pot crea un real disconfort: dureri dorsale, neplaceri in timpul sportului, miscarilor, constrangeri vestimentare. Mai mult, datorita imbatranirii pielii, dar si datorita efectului gravitatiei, sanii se pot lasa (ptoza mamara) si pot sa devina inestetici. Inainte ca timpul sa lucreze in defavoarea acestora si pentru a preintampina disconfortul si jena pe care poate sa o provoace, reducerea chirurgicala poate ajuta la reconcilierea  morfologiei  pacientei.

De ce noi? Pentru ca stim ce va doriti, stim cum si vrem sa va ajutam.

Cui se adresează?

O diminuare a volumului sanilor se realizeaza pentru motive de ordin estetic, fizic sau medical. O femeie poate recurge la operatia de reducere mamara cand are:

– sani prea voluminosi comparativ cu corpul sau si neproportionali in raport cu morfologia sa

– sani lasati si grei, cu mameloanele pozitionate in partea de jos

– dureri dorsale, de gat sau de umeri din cauza greutatii sanilor

– o iritatie cutanata cronica sub sani (maceratie, intertrigo)

– asimetrie mamara – un san mai mare decat celalalt

Tinand cont ca maturitatea mamara se atinge la varsta de 17 – 18 ani, este posibil sa se propuna o interventie corectoare  incepand cu aceasta varsta. Nu sunt alte limite de varsta, cu conditia ca pacienta sa nu prezinte contraindicatii.

Este preferabil sa se amane plastia de reducere mamara in cazul in care aveti in vedere o sarcina.

La ce să ne așteptăm?

Dincolo de ameliorarea estetica, acesta interventie are in general un efect favorabil asupra starii psihologice si a activitatilor cotidiene: practicarea sporturilor, posibilitati vestimentare. Astfel, pacientele cu sanii micsorati si simetrici se bucura de noua armonie.

Plastia mamara permite reducerea si ridicarea sanilor, diminuand sanii cu una sau doua marimi, indiferent de marimea initiala (cupa D, E sau F).

Rezultatele sunt notabile si imediate, totusi trebuie asteptat cateva luni  (pentru retragerea edemelor) si pana la un an (pentru finalizarea cicatrizarii), pana a putea aprecia rezultatul definitiv.

Acest act chirurgical nu altereaza natura sanului si nu creste absolut deloc riscul unui cancer de san. E bine de stiut ca sanii vor continua sa reactioneze natural la variatiile de greutate si la modificarile hormonale.

Descriere, cauze, obiective

Reducerea mamara este o operatie chirurgicala care permite diminuarea volumului opulent al sanilor, exces asociat in general cu o cadere a acestora (ptoza) si uneori, cu un grad de asimetrie. Hipertrofia mamara poate sa apara in perioada pubertatii, sau ca o consecinta a sarcinii, poate fi un proces natural de imbatranire, sau la variatii ale greutatii. Adesea, aceasta afectiune implica suferinte psihologice importante, dar mai ales fizice, functionale (dureri de gat, de umeri si de spate, dificultati in practicarea sporturilor, probleme vestimentare).

Plastia mamara rezolva aceste inconveniente, micsorand volumul sanilor prea mari, tratand asimetria si corectand lasarea pielii antrenate de greutatea pieptului.

Pacientele isi regasesc astfel armonia cu restul corpului si apropierea de noua lor imagine, indelung respinsa inainte de operatie. Sanii devin mai mici, simetrici si, de asemenea, mai fermi, datorita efectului de lifting de pe parcursul operatiei.

Pregatirea pentru intervenție

Clasic, plastia de reducere mamara necesita anestezie generala, pe timpul careia veti dormi  complet. De aceea este necesar sa nu mancati si sa nu beti nimic 6 ore inainte de interventie.

O spitalizare de 24 de ore este de obicei suficienta.

Este necesar ca in timpul primei consultatii la chirurgul plastician , sa se stabileasca in mod clar care sunt nevoile si dorintele pacientei, antecedentele medicale si chirurgicale, cu scopul de a analiza toate contraindicatiile posibile, cum ar fi problemele de coagulare sau anemia.

Examinarea medicala va stabili tipul de glanda mamara si deasemenea, dimensiunile bustului, pentru a evalua volumul cel mai potrivit siluetei pacientei. Totodata, se va tine cont de cerinta pacientei si de morfologia acesteia, pentru a stabili marimea sanului si dimensiunea (cupa) sutienului ce urmeaza a fi purtat dupa stabilizarea rezultatului.

Chirurgul va explica derularea operatiei, tehnica, pozitionarea si evolutia cicatricilor, tipul de anestezie, reactiile postoperatorii si complicatiile posibile.

Medicul anestezist va va consulta de asemenea, cu cel putin 48 de ore inainte de operatie.

Recomandari:

– oprirea tratamentului cu aspirina, anticoagulante si antiinflamatoare cu 10 zile inainte de interventie, pentru reducerea riscului de hemoragie

– pentru o mai buna cicatrizare, consumul de tutun este interzis o luna inainte si o luna dupa interventie

– oprirea folosirii anticonceptionalelor orale, mai ales cand exista riscuri asociate (obezitate, probleme de coagulare, insuficienta venoasa)

– tinand cont de riscurile importante chirurgicale si anestezice datorate obezitatii, reducerea greutatii cat mai aproape de cea ideala va trebui avuta in vedere inaintea mamoplastiei de reducere.

Descrierea intervenției – elemente tehnice

Operatia dureaza in mod normal intre o ora jumatate si doua ore, in functie de marimea hipertrofiei operate si de tehnica chirurgicala adoptata de chirurg.

Principial, operatia de reducere mamara consta in ablatia excesului de glanda, a tesuturilor adipoase si a excesului de piele, pastrand un volum armonios, in conformitate cu dorinta pacientei si adecvat siluetei acesteia. Acest volum mamar rezidual este ridicat, concentrat si remodelat.

Reducerea sanilor este asociata intotdeauna cu corectarea ptozei, deci cu liftingul mamar. Mamelonul este de asemenea ridicat (si de obicei este micsorata dimensiunea acestuia) si dispus in pozitia corecta. Sanul devine astfel mai ferm si frumos reliefat.

Cicatricile se datoreaza coaserii inciziilor practicate. In cazul unei hipertrofii importante, cicatricile au forma unui T intors, format din trei zone: periareolar (cicatrici disimulate in asa zisele ‘cicatrici fiziologice’, intre pielea pigmentata a mamelonului si pielea alba din jur), o zona verticala care pleaca de sub areola, pana la pliul de la baza sanului si o zona orizontala, disimulata in pliul submamar. Daca hipertrofia si ptoza mamara ce trebuie corectate sunt moderate, se poate practica doar metoda verticala, pentru a evita cicatricea orizontala. Tehnica ‘verticala’ pastreaza doar cicatricile din jurul areloei si pe cea verticala.

Segmentul excizat al glandei se trimite la analiza pentru examen anatomo-patologic.

La terminarea interventiei, chirurgul pune un pansament si o bustiera elastica speciala ce va fi purtata 6 saptamani postoperator.

Reacții postoperatorii și complicații posibile

Durerile postoperatorii sunt in general moderate si pot fi atenuate cu antialgice. In schimb se constata o jena la ridicarea bratelor. Se poate observa de asemenea, aparitia hematoamelor si edemelor.

Postoperator se lasa un dren, ce va fi scos inainte de externare.

Este necesar o consultatie la cateva zile dupa interventie, pentru inlocuirea bandajului .

Firele de sutura sunt resorbabile, deci nu este necesara scoaterea acestora.

Trebuie avuta in vedere o perioada de convalescenta si de oprire a activitatii de cel putin doua saptamani, in functie de caz, si de asteptare de 4 – 6 saptamani, inainte de reluarea activitatilor sportive.

Este preferabil sa se amane plastia de reducere mamara in cazul in care aveti in vedere o sarcina. Se prefera efectuarea interventiei dupa incheierea sarcinii, pentru a nu altera rezultatul estetic. Daca apare o sarcina dupa operatie, stabilitatea rezultatului va depinde de volumul rezidual al glandei, de modificarile ponderale si de o eventuala alaptare. Este important de stiut ca posibilitatea alaptarii nu este total garantata, tinand cont de deplasarea placii areolare din timpul operatiei, care poate avea ca efect sectionarea canalelor galactofore (prin care se scurge laptele). Posibilitatea alaptarii va depinde de gravitatea ptozei si de cantitatea glandei ce trebuie indepartata.

De obicei, plastia de reducere mamara ofera o neta ameliorare estetica si functionala, iar rezultatul este conform asteptarilor pacientei.

Totusi, in cazuri rare, pot sa apara complicatii si imperfectiuni ale rezultatului:

– infectie, ce poate necesita un tratament cu antibiotice, sau o reinterventie pentru lavaj chirurgical

– flebita, sau embolie pulmonara – ridicarea precoce dupa operatie, purtarea de ciorapi speciali si anticoagulante permit diminuarea importanta a acestui risc

– un hematom ce impune o reinterventie – de obicei in aceeasi zi a interventiei

– o diminuare a sensibilitatii , mai ales in zona mamelonului – persista in cazuri rare, mai ales cand ptoza si reductia au fost importante. De obicei, sensibilitatea redevine normala dupa 6 -12 luni.

– o necroza susceptibila sa fie responsabila de intarzierea cicatrizarii. Riscul este considerabil crescut in caz de obezitate, tabagism sau in cazul gigantomastiilor (hipertrofii foarte mari).

– este normal ca cicatricile sa fie usor reliefate si colorate in primele luni dupa operatie. Acest aspect (hiperplazie fiziologica) dispare de obicei la 10 – 12 luni dupa interventie, cicatricile atenuandu-se si devenind aproape imperceptibile. In rarele cazuri cand cicatricile nu se retrag, este necesar un tratament la nivel local.

In cazul cand este necesara o a doua interventie chirurgicala, este bine de asteptat 6 luni pana la un an pentru aceasta.

Cazuri clinice – poze

Pentru a va face o parere despre rezultatele postoperatorii, va invitam sa aruncati o privire peste cazurile tratate de noi.

Micșorare sâni

Prețuri
Mamoreducție ( micșorare sâni ) 3000 - 3500 €
Micșorare areolă 600 - 800 €