De ce? De ce noi?

Lupta împotriva îmbătrânirii a devenit una dintre noile griji ale societății noastre. Înaintarea în vârstă, dar variațiile mari de greutate, își pun amprenta și asupra aspectului brațelor, când pielea de pe fața internă a lor are tendința de a se lăsa prin pierderea elasticității. Pentru această problemă, brahioplastia oferă o soluție care are ca scop eliminarea aspectului neplăcut al pielii lăsate, creând un contur armonios al brațului.

De ce noi?

Pentru că o facem de ani buni. Deși pare o operație simplă, contează cum este făcută, astfe încât cicatricea să aibă un aspect corespunzător și să fie plasată corect pentru a putea fi ascunsă. Pentru că acordăm toată atenția acestei intervenții, respectăm toate regulile, iar rezultatele în general sunt cele așteptate.

Cui se adresează?

Există trei tipuri de pacienți care se gândesc la o posibilă brahioplastie:

  1. pacienții motivați în mod clasic de motive estetice, legate de îmbătrânirea pielii. Sunt acei pacienți care doresc eliminarea pielii lăsate, a ridurilor sau vergeturilor.
  2. pacienții care resimt o jenă funcțională zilnică, datorită dificultății de a se îmbrăca și de a-și mișca brațele, mai ales din cauza excesului adipos, însoțit de exces cutanat.
  3. pacienții care se simt complexați când se dezbracă în fața altor persoane, din cauza brațelor cu piele căzută (în general în cazuri de slăbiri masive în greutate prin diete sau operații pe stomac la pacienții cu obezitate).

Este de menționat faptul că dacă starea tegumentului este convenabilă, cu păstrarea elasticității (dacă pielea a păstrat un anumit grad de elasticitate), se poate face doar o lipoaspirație a brațelor. Astfel, aspectul brațelor se va ameliora fără cicatrici.

La ce să ne așteptăm?

Rezultatul este vizibil imediat, dar trebuie așteptat 6-12 luni pentru rezultatul final, timp în care cicatricile ajung la maturitate. Morfologia brațelor este în mod clar îmbunătățită datorită liftingului, brațele regăsindu-și complet motricitatea, fără a se mai freca de bust, în mod special în cazul brahioplastiei cu incizii verticale.

Este posibil să apară unele imperfecțiuni rare, cum ar fi o cicatrizare inestetică, ce poate face obiectul unei noi intervenții chirurgicale, la distanță de minimum 6 luni după brahioplastie, sub anestezie locală.

Descriere, cauze, obiective

Liftingul brahial sau brahioplastia este operația care permite suprimarea excesului cutanat și întinderea pielii la nivelul feței interne a brațelor, reducând în același timp și masa adipoasă.

Căderea pielii rezultă în mod natural, datorită îmbătrânirii, sau datorită variațiilor de greutate, sarcinilor sau regimurilor alimentare recurente.

Eliminarea surplusului de piele și repunerea ei în tensiune permit pacienților regăsirea unui aspect armonios pe întreg ansamblul zonei, corectând excesul cutanat și adipos neplăcut și inestetic.

Liftingul de brațe se poate realiza folosind două tehnici:

  1. o liposucție a brațelor (aspirarea grăsimii situate pe fața internă a brațelor) 
  2. o brahioplastie (operația chirurgicală care are rolul de a suprima excesul de piele și țesut adipos din aceeași zonă)

De aceea este important ca medicul chirurg să determine dacă nu cumva o simplă liposucție este suficientă sau dacă este necesară brahioplastia. În anumite situații cele două procedee se pot asocia.

În cursul primei consultații, medicul chirurg va examina brațele pentru a stabili tehnica operatorie. Dacă este necesară doar o simplă liposucție, pacientul nu va avea nicio cicatrice. Dacă este necesară o brahioplastie, operația va lăsa o cicatrice reziduală, situată în fața internă a brațului.

Pregătirea pentru intervenție

  1. În timpul consultației, chirurgul plastician va face fotografii și o evaluare clinică detaliată, cu scopul de a determina tehnica necesară (lipoaspirație, poziționarea cicatricii) și de a stabili tipul de anestezie și de spitalizare.
  2. Pe de altă parte, va informa pacientul despre desfășurarea operației, recomandările preoperatorii, complicațiile posibile și rezultatul la care trebuie să se aștepte. În același timp, medicul se va asigura că nu există contraindicații la operație.
  3. Un interval de timp de minimum 15 zile este recomandat între prima consultație și intervenția propriu-zisă, pentru ca pacientul să aibă un timp rezonabil de reflecție și decizie referitor la intervenție.
  4. Se recomandă renunțarea la fumat cu cel puțin o lună înainte și cel puțin o lună după intervenție, cu scopul de a evita toate dificultățile legate de procesul de cicatrizare și de a reduce riscul de necroză cutanată.
  5. Toate medicamentele pe bază de aspirină sunt interzise cu zece zile înainte de operație.
  6. De asemenea, este obligatorie o stabilitate ponderală înainte de această intervenție.
  7. Este indicată o pregătire cutanată seara și dimineața dinaintea operației.
  8. În cazul în care s-a optat pentru anestezie generală, pacientul nu va consuma alimente și băuturi cu 6 ore înainte de operație.

Descrierea intervenției elemente tehnice

  • Tipul de anestezie trebuie ales în funcție de profilul pacientului, ținând cont de eventuale antecedente medicale.
  • Liftingul brahial este de obicei realizat sub anestezie generală, de aceea se recomandă să nu se consume alimente sau băuturi cu 6 ore înainte de intervenție.
  • Se poate folosi și varianta anesteziei locale, completată cu sedare intravenoasă sau chiar anestezia locală pură, în funcție de caz.
  • Spitalizarea poate fi de tip ambulator, adică se poate părăsi spitalul după câteva ore de observație, după intervenție.
  • În cazul în care corecția este mai extinsă, prin asocierea și cu alte zone, spitalizarea poate fi prelungită până a două zi dimineața.
  • Operația de lifting de brațe durează de obicei între o oră și o oră jumătate, în funcție de tehnica utilizată și amploarea intervenției.
  • La sfârșitul intervenției, medicul face suturile și pune un pansament compresiv pe fiecare braț.

Reactii postoperatorii și complicații posibile

  • După intervenție pot apăre senzații de întindere a pielii, iar intensitatea durerii este în general suportabilă și poate fi atenuată cu antialgice.
  • Pot să apară echimoze (vânătăi) sau edeme (umflături), care se vor atenua la 10-20 de zile după intervenție.
  • În cazul unui pacient care desfășoară activități mai intense din punct de vedere fizic, oprirea activității timp de 1-2 săptămâni este preferabilă după brahioplastie.
  • În această perioadă trebuie evitate toate mișcările de tracțiune cu brațele, iar reluarea activităților sportive poate fi făcută progresiv, după cea de a patra săptămână de după operație.
  • Postoperator se recomandă evitarea expunerii cicatricilor la soare timp de 6 luni, sau protejarea lor cu creme de protecție cu indice 50, în caz de expunere.
  • Liftingul brahial, ca orice altă intervenție chirurgicală, se poate asocia cu anumite riscuri și imperfecțiuni.
  • În cazuri rare, cicatricile pot fi mai vizibile, mărite de volum sau mai late, hiperpigmentate sau retrase. Cicatricile se atenuează în timp, fără să dispară însă complet.
  • Procesul de cicatrizare este diferit la fiecare pacient, în consecință și aspectul cicatricilor va fi variabli. În cazul apariției unor cicatrici hipertrofice sau cheloide se poate asocia un tratament specific.
  • În cazul tratamentului chirurgical efectuat prin liposucție, este posibil ca pacientului să aibă insatisfacția că nu s-a făcut o corecție suficientă, sau pacientul poate să constate anumite neregularități.
  • Acestea pot fi corectate ulterior cu anestezie locală simplă sau profundă, dar nu mai devreme de 6 luni după intervenție (trebuie așteptată stabilizarea rezultatului).

Deși apar în mod excepțional, riscurile de luat în seamă în cazul brahioplastiei sunt:

  • un hematom care poate să necesite o reintervenție, de obicei în seara de după intervenție
  • o întârziere a cicatrizării (necroză cutanată) poate să apară, mai ales în cazul fumătorilor
  • o infecție care să necesite antibiotice sau lavaj chirurgical
  • o reducere a sensibilității, care dispare de obicei după 6 luni

Cazuri clinice poze

Pentru a vă face o părere despre rezultatele postoperatorii, vă invităm să aruncați o privire peste cazurile tratate de noi.