Persoanele supraponderale care au trecut printr-o operație de micșorare de stomac sau care au slăbit mult în greutate prin alimentație sănătoasă și sport se confruntă cu o nouă problemă, și anume pielea în exces.

Pielea în exces nu deranjează pacienții doar vizual, ci și funcțional. Surplusul de piele rămas îi poate împiedica să desfășoare anumite activități fizice.

Datorită faptului că medicina a evoluat mult în ultimii ani, acum excesul de piele rămas poate fi înlăturat cu ajutorulul chirurgiei postbariatrică.

Ce este chirurgia postbariatrică?

Chirurgia postbariatrică este metoda prin care se corectează conturul corporal după ce o persoană a slăbit mult în greutate. Chirurgia nu este deloc ușoară însă cu ajutorul medicilor specialiști, remodelarea corporală se poate realiza în deplină siguranță.

După o slăbire drastică, zonele care necesită intervenție estetică postbariatrică sunt abdomenul, brațele și coapsele.

Cui se adresează?

Pacienții ideali pentru această intervenție sunt cei care au reușit șă-și păstreze stabilă greutatea timp de 6 luni. Este foarte important ca pacienții să fie clinici sănătoși, să nu sufere de anumite boli cronice sau alergii.

Înainte de operația de chirurgie postbariatrică

Pacientul care va fi supus acestei intervenții trebuie să respecte întocmai sfaturile medicului specialist:

 1. În timpul consultației, chirurgul plastician va face fotografii și o evaluare clinică detaliată, cu scopul de a stabili tipul de anestezie și de spitalizare.
 2. Pe de altă parte, va informa pacientul despre desfășurarea operației, recomandările preoperatorii, complicațiile posibile și rezultatul la care trebuie să se aștepte. În același timp, medicul se va asigura că nu există contraindicații.
 3. Un interval de timp de minimum 15 zile este recomandat între prima consultație și intervenția propriu-zisă, pentru ca pacientul să aibă un timp rezonabil de reflecție și decizie referitor la intervenție.
 4. Femeile trebuie să înceteze să mai ia anticoncepționale cu 4-6 săptămâni înainte de operație, să evite folosirea ojei sau a unghiilor cu gel.
 5. În timpul operației femeile nu trebuie să se afle în perioada ciclului menstrual.
 6. Se recomandă renunțarea la fumat cu cel puțin 10 zile înainte și cel puțin 10 zile după intervenție, cu scopul de a evita toate dificultățile legate de procesul de cicatrizare.
 7. Expunerea excesivă la soare sau solar înainte de operație este interzisă.
 8. Toate medicamentele pe baza de aspirină sunt interzise cu zece zile înainte de operație.
 9. În cazul în care s-a optat pentru anestezie generală, pacientul nu va consuma alimente și băuturi cu 6 ore înainte de operație.

Operația de corectare a conturului corporal

În funcție de complexitatea cazului, la operație pot participa 4-5 chirurgi, 1 anestezist și 4-5 asistente medicale. Operația poate dura între 3 și 5 ore.

Fiind o operație destul de dificilă pacientului i se va face anestezie generală.

După operația de chirurgie postbariatrică

 1. În funcție de zonele operate, pacientul va fi internat în spital timp de 3/5 zile.
 2. După operație pacientul va trebui să ia un timp tratament analgezic si antibiotic.
 3. În funcție de capacitatea de vindecare a pacientului și de gradul de dificultate al intervențiilor efectuate, recuperarea postoperatorie poate fi între 3 sau 4 săptămâni.
 4. Tuburile de dren se scot după o zi sau două iar firele de sutura se pot resorbi sau se extrag la 14 zile postoperator.
 5. După cum bine probabil știți, după orice intervenție chirurgicală este interzis efortul fizic intens sau sportul.
 6. Pacientul trebuie să înțeleagă că estomparea cicatricilor poate dura până la 2 ani.
 7. Pentru a favoriza așezarea pielii este obligatoriu ca pacientul să poarte corsetul elastic cât timp îi recomandă medicul.

Cât costă o operație de chirurgie postbariatrică?

Este foarte greu să estimezi un preț înainte ca medicul să consulte pacientul pentru a afla exact care sunt zonele care au nevoie de operație. Totuși, pentru a vă putea face o idee vă invităm să accesați lista noastră de prețuri pentru operația de chirurgie postbariatrică.

Pentru mai multe informații despre intervenția de corectare a conturului corporal vă așteptăm la centrul medical Pogany din București.

Cazuri clinice – poze

Pentru a vă face o părere despre rezultate postoperatorii vă invităm să aruncați o privire peste câteva dintre cazurile tratate de noi.