De ce? De ce noi?

Visul tinereții veșnice este obsesia secolului. Chirurgia estetică nu are ca scop doar lupta cu timpul care alterează liniile fetei noastre, ci și redesenarea unei părți a figurii noastre care nu ne place. La femei, dar și la bărbați, dorința unei schimbări apare la un moment precis, moment important sau nu.

Liftingul facial este cheia pentru pomeții sau obrajii lăsați, “bărbia dublă”, unghiul indecis al buzelor sau ridurile în formare. Toate acestea pot fi corectate. Întinerirea feței și neutralizarea semnelor îmbătrânirii pot fi obținute cu ajutorul liftingului facial sau cervico-facial.

Liftingul poate să suspende timpul și să redea frumusețea naturală a feței și în plus, poate să vă redea încrederea în sine.

De ce noi? Pentru că suntem buni!

Liftingul facial este o intervenție relativ complicată și migăloasă ce poate fi realizată doar de un chirurg experimentat. Noi facem acest lucru de mulți ani și am redat zâmbetul și încrederea multor pacienți.

Cui se adresează?

În jurul vârstei de 40 de ani apar în general primele semne anatomice ale îmbătrânirii aparente. Atunci poate să apară momentul, atât pentru femei cât și pentru bărbați, când își vor dori o schimbare. Indicația poate fi stabilită în mod cert, atunci când la pacientul stând așezat, se realizează o tracțiune a pielii obrazului sau a feței în sus sau către spate și se constată o ameliorare evidentă estetică a urmelor îmbătrânirii.

Manevra se realizează cu două degete și oferă o bună imagine asupra a ceea ce este de așteptat după operație. Trebuie menționat că la bărbați apar anumite particularități (prezența pilozitatilor în zona bărbiei, păr mai rar), ceea ce duce la precauțiuni suplimentare.

La ce să ne așteptăm?

Liftingul este o metodă chirurgicală ce permite refacerea diverselor structuri ale feței și gâtului. Rezultă o figură întinerită, cu forme mai rotunde, un oval resculptat cu dispariția pielii căzute și cu întinderea ridurilor de expresie, o mână naturală ce șterge imperfecțiunile pielii îmbătrânite, un gât restructurat în ceea ce privește pielea și mușchii.

Abia după 4 – 6 săptămâni se poate contura o idee asupra rezultatului definitiv al intervenției, chiar dacă cicatricile sunt încă puțin colorate și nu se atenuează decât după aproximativ 6 luni. Inciziile sunt ascunse în părul pacientului și la nivelul șanțurilor pavilionului urechilor, ceea ce le face ușor de ascuns, aproape invizibile.

Este important de menționat că liftingul facial nu are nicio acțiune asupra expresiei figurii, adică nu se pune problema modificării aspectului feței sau expresiei pacientului, ci doar oferă acestuia regăsirea aspectului sau anterior, natural.

De asemenea, liftingul nu are acțiune nici asupra ridurilor naturale ale buzelor și nici asupra celor ale pleoapelor (doar dacă se face și blefaroplastie). În general, putem spune că dacă intervenția a fost făcută corect și fără exces de corectare, pacientul a ‘câștigat’ 10 ani.

Pe termen lung îmbătrânirea continuă, și o nouă intervenție este de luat în calcul după aproximativ 10 ani.

Descriere, cauze, obiective

Îmbătrânirea pielii, ca efect natural al timpului, dar nu numai, face ca aceasta să își piardă elasticitatea și tonusul, apărând o relaxare și o diminuare a fibrelor elastice ale dermului. Atrofia este favorizată de fumat, expunerea excesivă la soare, menopauza și excesul de alcool.

La pierderea elasticității cutanate se pot adăuga relaxarea mușchilor feței (ai obrajilor și gâtului, cu rol în mimica feței), țesutul adipos excesiv mai ales la nivelul gâtului și a părții inferioare a obrajilor.

Tipuri de lifting:

 1. Liftingul clasic cervico-facial este cel mai frecvent practicat. Corectează semnele îmbătrânirii figurii de la tâmple până la gât, trecând prin zona obrajilor. Are ca scop tratarea pielii lăsate și în anumite cazuri și a mușchilor superficiali ai feței și ai gâtului. În general, cicatricea este ascunsă în spatele urechii și în zona pielii cu păr. Realizarea să afecteaze țesuturile superficiale și decolarea trebuie să fie moderată pentru ca vindecarea să fie simplă și rapidă iar rezultatul cât mai natural, dar rezistent în timp.
 2. Liftingul frontal se practică în cazul pielii ridate și căzute a frunții, în cazul surplusului de piele pe pleoapele superioare datorate căderii sprâncenelor, în cazul ridurilor verticale dintre sprâncene sau ridurilor din jurul ochilor. Cicatricea se ascunde în zona pielii cu păr. Acest tip de lifting a fost mai rar utilizat după apariția tratamentului cu toxina-botulinica.
 3. Liftingul temporal se referă doar la o parte a liftingului cervico-facial și anume la zona tâmplelor. Poate fi realizat izolat, dar în practică se asociază cu liftingul cervico-jugal sau cu blefaroplastia (chirurgia pleoapelor). Este indicat atunci când există o cădere a cozii sprâncenei și un exces de piele pe partea externă a pleoapei superioare (riduri ‘labă de gașcă’). Cicatricile se ascund în pielea cu păr.
 4. Liftingul gâtului (cervical) este numit în general ‘mini-lifting al feței’. Corectează excesul cutanat (și uneori și adipos) în partea inferioară a feței, la nivelul gâtului și al unghiului submentonier (între gât și bărbie). Cicatricile sunt disimulate în spatele urechilor.

Pregătirea pentru intervenție

Chirurgul plastician va efectua o consultație detaliată înainte de intervenție pentru a evalua fezabilitatea acesteia. Este necesară și o discuție cu medicul anestezist cu cel puțîn 48 de ore înainte de operație.

Recomandări pentru pacient:

 • este interzis să ia medicamente care conțin aspirină timp de 10 zile înainte de intervenție și câteva zile după
 • este foarte indicată renunțarea la fumat cu cel puțin o lună de zile înainte de intervenție, fumatul putând fi un motiv pentru întârzierea cicatrizării
 • părul trebuie spălat în ziua dinaintea intervenției sau chiar în dimineața respectivă și toate urmele de machiaj trebuie curățate
 • dacă se practică anestezie generală, pacientul nu trebuie să consume alimente sau băuturi cu 6 ore înainte de operație

Descrierea intervenției – elemente tehnice

Intervenția durează în general între o oră jumate până la 3 ore, în funcție de corecțiile care trebuie făcute. Intervenția se face sub anestezie generală sau anestezie locală și intravenoasă, decizia fiind luată de medicul anestezist.

Tehnica

În cele mai multe cazuri se realizează liftingul clasic ce cuprinde gâtul, obrajii (lifting cervico-jugal) și urcă până în zona tâmplelor pentru a asigura un tratament complet (lifting temporo-jugo-cervical).

Există mai multe tehnici pentru lifting toate bazându-se pe niște principii de bază. Se pleacă de la o incizie rotundă în spatele urechii, în zona pielii cu păr și se efectuează o decolare a pielii, este îndepărtat excedentul de piele și este tratată relaxarea mușchilor, dacă este cazul.

Această acțiune tratează pielea lăsată și păstrează aspectul natural al figurii, fără ca trăsăturile să pară ’trase’. De multe ori, liftingul se asociază cu o liposucție în zona gâtului și a obrazului inferior, pentru a îndepărta excesul de grăsime și cu lipofilling, adică reinjectarea grăsimii în zonele care au pierdut volum, cum ar fi zona obrajilor sau a tâmplelor.

Uneori este necesară o intervenție superficială asupra mușchilor, ceea ce face rezultatul mai durabil, datorită tonifierii musculare. Pielea se întinde natural pe formele create prin mobilizarea musculară, prin liposucție și prin lipofilling.

Excesul cutanat este îndepărtat iar suturile sunt efectuate fără tensiune. La sfârșitul intervenției, se pune un pansament circular, în jurul capului, ce se poate îndepărta a două zi după operație.

În cazul liftingului temporal asociat, incizia se poate face în zona pielii cu păr sau chiar la limită. De la această incizie se practică decolarea subcutanată, întinderea ei fiind în funcție de laxitatea țesuturilor.

Urmează tensionarea precisă a țesuturilor, păstrând expresia facială, ridicând vârful sprâncenei și întinzând moderat pielea.

Reacții postoperatorii și complicații posibile

 • Este necesară evitarea oricărui efort în primele 10 zile după intervenție.
 • Dezinfectarea zilnică și aplicarea unei creme de protecție sunt de asemenea indicate.
 • Edemul și echimozele sunt cel mai vizibile în ziua a două și a treia după intervenție, retrăgându-se după 7 – 10 zile.
 • Cicatricile chiar dacă sunt în general ascunse de păr, păstrează culoarea roșiatică timp de câteva săptămâni.
 • Este recomandat un concediu de până la o săptămână, perioadă putând să varieze în funcție de activitatea pacientului.
 • Activitățile sportive pot fi reluate după aproximativ 3 săptămâni.
 • Rezultatul va fi cu adevărat vizibil după una-două luni.
 • Adesea se remarcă o tensiune ușor inconfortabilă, mai ales în spatele urechilor. În caz de dureri, pacientul poate să ia analgezice, la indicația doctorului.
 • Pacientul mai poate resimți o diminuare a sensibilității gâtului sau obrajilor. Este o reacție normală, datorită decolării pielii și poate dura câteva săptămâni.
 • Complicațiile, chiar dacă apar în mod excepțional, trebuie menționate. Ele pot fi legate de actul chirurgical în sine sau de anestezie.
 • Referitor la liftingul cervico-facial, poate să apară un edem persistent în anumite zone, începând cu a treia săptămână, îndepărtarea lui necesitând masaj.
 • Poate să reapară o relaxare parțială a țesuturilor, mai ales sub bărbie, atunci când întinderea pielii a fost importantă înainte de operație.
 • Pot rămâne cicatrici vizibile sau o lipsă de păr localizată în zona tâmplelor, care necesită un retuș ulterior, care poate fi realizat cu anestezie locală.
 • Referitor la liftingul temporal, poate să apară o relaxare parțială a țesuturilor mai ales în partea laterală a sprâncenelor, care necesită o refacere a tensiunii sub anestezie locală.

Cazuri clinice – poze

Pentru a vă face o părere despre rezultate postoperatorii vă invităm să aruncați o privire peste câteva dintre cazurile tratate de noi.