De ce? De ce noi?

Variațiile de greutate, sarcinile succesive , alăptarea sau un volum foarte important al sânilor (hipertrofie mamară) sunt factori care alterează și fac sânii să cadă. Împreună cu reducerea consistenței, aceasta constituie ptoză mamară, o afecțiune extrem de neplăcută în ziua de azi. Din fericire, este posibil să se corijeze căderea sânilor, grație chirurgiei estetice, acestă alternativă permițând femeilor să își refacă silueta.

Rezultatul este imediat, pieptul arătând armonios, natural și simetric. Trebuie așteptat totuși o perioadă de timp pentru a putea aprecia rezultatul final.

De ce noi?

Pentru că putem să vă facem să vă priviți din nou cu plăcere în oglindă. Și pentru că avem o experiență de mulți ani în acest domeniu.

Cui se adresează?

Operația de ptoza mamară se adresează femeilor care prezintă o cădere semnificativă a sânilor și care își doresc ridicarea acestora. Viața cotidiană poate fi o sursă de neplăceri majore la anumite paciente. Dificultăți în practicarea sporturilor, la alegerea hainelor, în perioadele călduroase pot fi întâlnite în mod curent. Toți aceștia sunt factori care pot duce la alegerea unei corecții de ptoza, permițând obținerea unui volum adecvat morfologiei și un aspect armonios.

Operația se poate realiza doar după sfârșitul pubertății, la sfârșitul creșterii mamare, adică după 17 ani. Nu sunt alte limite de vârstă.

Poate fi realizată înainte sau după sarcină, la o distanță rezonabilă de timp. Este de evitat corectarea unei ptoze în caz de exces de greutate.

La ce să ne așteptăm?

Rezultatul poate fi observat imediat după operație, aspectul sânilor devenind armonios în raport cu silueta pacientei. Totuși, abia după 6 luni se va putea aprecia forma finală a sânilor și abia după un an, cicatricile vor ajunge la maturitate și vor deveni discrete.

De reținut că sânii rămân naturali și deci sensibili la variațiile hormonale și ponderale. După operație, ideal e bine de așteptat între 6 luni și un an înainte de o sarcină.

Riscul apariției unui cancer nu este crescut de această intervenție.

Descriere, cauze, obiective

Corecția ptozei mamare sau mastopexia este o operație care tratează lăsarea sânilor, motiv pentru care, adesea se numește ridicare sau lifting de sâni. Această operație de chirurgie estetică are în vedere lăsarea sânilor, care este însoțită de o pierdere progresivă calității țesutului glandular, lăsând pielea întinsă, neadaptată volumului mamar rezidual. Deoarece sânul este situat prea jos, dă impresia de greutate la partea inferioară și de “vid” la cea superioară.

Contextul anatomic al unei ptoze poate fi:

 • genetic, vizibil din adolescență
 • urmare a unei creșteri în greutate (mai mult sau mai puțin importante) sau urmare a unei sarcini, cu alăptare sau nu. Excesul de volum mamar duce la o întindere a pielii, care nu-și mai asumă corect rolul de înveliș. Sacul cutanat coboară împreună cu conținutul sau.
 • poate să apară odată cu vârsta sau în urma unei pierderi importante în greutate, cauzând o modificare a țesuturilor mamare. Sânii par a fi “goi”, pielea este întinsă în raport cu conținutul și adesea sunt vizibile și vergeturile.

Liftingul mamar are ca scop de a ridica areolă și mamelonul, de a remodela și ridica glanda mamară și de a îndepărta excesul de piele, obținând astfel sâni simetrici și un aspect armonios.

Pacientele pot practica o formă de autodiagnostic, așa numitul “test al creionului”. Acesta permite să vă faceți o idee asupra existenței și dimensiunii unei ptoze. În cazul în care creionul plasat în pliul de sub sân cade, nu este vorba despre o cădere semnificativă a sânilor. Dimpotrivă, dacă rămâne fixat sub sâni, putem trage concluzia că există o cădere mai mult sau mai puțin semnificativă a sânilor, problemă ce poate fi corectată.

Există mai multe tipuri de corecție a ptozei:

Corecția pură, fără implant

 • Este cazul frecvent, când pacienta are un volum suficient, normal, și dorește să păstreze mărimea sutienului. Sânii au doar probleme de elasticitate cutanată, care au dus la lăsarea lor. Acest tip de lifting mamar permite ridicarea sânilor și repoziționarea mamelonului îndepărtând pielea excedentară, fără montarea de proteze.

Ridicarea sânilor, cu implanturi (corecția ptozei cu proteze)

 • Atunci când sânii căzuți sunt moi, relaxați, cu hipotonie (sau hipoplazie), adică volum insuficient al pieptului, situație care poate surveni după sarcină și alăptare, simplul lifting nu mai este suficient. Pentru a compensa ceea ce lipsește, este necesară introducerea unor implanturi mamare de volum mic, cu scopul de a reface aspectul inițial al sânilor.
 • În funcție de întinderea anvelopei cutanate-glandulare, chirurgul va alege poziția optimă pentru implanturi (deasupra sau sub marele mușchi pectoral). Cel mai adesea, va alege poziționarea implantului sub mușchi, pentru a netezi contururile implantului.

În anumite cazuri, liftingul mamar se poate face fără implant, acesta fiind înlocuit cu grăsime prelevată de pe corpul pacientei (coapse, burtă, fese). Această intervenție se numește operație de ptoza cu lipofiling mamar.

Liftingul de sâni asociat unei reduceri mamare

 • În aceste cazuri, deformarea sânilor poate fi însoțită de hipertrofie mamară (volum mare al pieptului). Intervenția include o reducere mamară, unde chirurgul va exciza, înafară surplusului de piele, și surplusul glandular.

Ptoza mamară asociată asimetriei a sânilor

 • Intervenția chirurgicală de corectare a ptozei poate corecta asimetria mamară, adică o diferență mai mult sau mai puțin importantă între formă, volumul și / sau poziția areolelor celor doi sâni. Asimetria mamară moderată este o malformație frecventă, considerată normală atâta timp cât este moderată. În schimb, asimetria mamară așa-zis “patologică”, poate crea o jenă estetică, funcțională (pentru îmbrăcăminte) sau o jenă psihologică importantă.

Pregătirea pentru intervenție

Este important să vă prezentați la una-două consultații la chirurgul plastician înainte de intervenție și de asemenea, la o consultație la medicul anestezist înainte de intervenție.

Bilanțul preoperator și radiologic al sânilor (mamografie, ecografie) vă permite verificarea oricăror contraindicații pentru operație. Chirurgul vă va informa asupra detaliilor intervenției și vă va oferi un timp de reflecție de două săptămâni, pentru a lua o decizie.

Clasic, ptoză mamară necesită o anestezie generală, în timpul căreia pacienta este complet adormită. Este deci necesar să nu beți și să nu mâncați nimic cu 6 ore înainte de intervenție.

Recomandări înainte de operație:

 1. oprirea consumului de aspirină și antiinflamatoare cu două săptămâni înainte de operație, pentru reducerea riscului hemoragic și pentru apariția echimozelor
 2. oprirea contracepției orale (eventual), mai ales când există factori de risc asociați (insuficiență venoasă, surplus de greutate, probleme de coagulare)
 3. ținând cont de creșterea riscurilor și complicațiilor chirurgicale și anestezice în situații de supra-greutate, o reducere și o stabilizare a greutății sunt indispensabile înainte de a fi luată in vedere o operație de ridicare a sânilor
 4. pentru a evita întârzierea cicatrizării, este bine să renunțați la fumat cu cel puțin două săptămâni înaintea intervenției.

Descrierea intervenției – elemente tehnice

Operația durează între o oră și jumătate și două ore, în funcție de mărimea ptozei sau de corecția asociată necesară. Astfel, obiectivul liftingului mamar se concentrează pe repoziționarea areolelor și mameloanelor, în același timp cu ridicarea glandei mamare. Surplusul de piele este eliminat.

Spitalizarea poate fi ambulatorie, adică externarea poate fi făcută în aceeși zi, după câteva ore de supraveghere postoperatorii, sau chirurgul poate recomanda o spitalizare de 24 de ore.

În funcție de prezența unei asimetrii mamare, a unei hipertrofii, sau, dimpotrivă, a unei hipotrofii mamare, în funcție de gradul ptozei, traseul chirurgical diferă:

 1. referitor la sânii prea mici și căzuți (ptoza hipoplazica), scopul este dublu și chirurgul realizează o mărire a sânilor prin protezare (în funcție de dorința și morfologia pacientei), având grijă în același timp de repoziționarea armonioasă a sânilor.
 2. referitor la sânii prea voluminoși sau căzuți, actul chirurgical este asociat unei reduceri mamare.

Cicatricile sunt determinate în funcție de importanța întinderii pielii, altfel zis, de cantitatea excedentară de piele ce trebuie eliminată:

 • pentru o ptoză importantă, practic implică formarea a 3 incizii, formând un T inversat (sau altfel numită, “ancora marină”): una este localizată în pliul sub-mamar, alta în jurul areolei și ultima verticală, legandu-le pe celelalte două.
 • pentru o cădere moderată a sânilor, cicatricile sunt mai puțin vizibile decât în tehnica “T invers”, renunțându-se la incizia sub-mamelonară.
 • pentru o mastopexie minimă, incizia se face la nivelul areolei. Din păcate, această tehnică nu poate fi aplicată decât în anumite cazuri. Dacă indicația nu este corectă, evoluția riscă să ducă la formarea de așa numite “valuri” în zona cicatricială, o areolă prea mare sau un piept aplatizat.

Chirurgul va sutura incizia cu fire resorbabile, va pune drenuri atunci când va fi cazul, sub pansamentul modelant, în formă de sutien de susținere.

Reacții postoperatorii și complicații posibile

După intervenție, se pot resimți dureri moderate. Va fi necesar să luați antialgice pentru a atenua durerile în cazul punerii de implanturi.

 • O umflare (edem) și echimoze (vineții) și, de asemenea o jenă la ridicarea brațelor sunt observate frecvent în primele săptămâni.
 • Firele de sutură sunt resorbabile, nu este necesară scoaterea lor.
 • Este bine de avut în vedere o întrerupere a activității de câteva zile până la o săptămână, în funcție de caz.
 • Reluarea activităților sportive poate fi făcută după 3 – 6 săptămâni.
 • Prima consultație de control este programată la câteva zile după intervenție.

Imperfecțiuni ale rezultatelor

Dacă prin corectarea căderii sânilor se poate observa un veritabil impact pozitiv asupra vieții cotidiene, este posibil să apară mai multe tipuri de imperfecțiuni.

Urmele cicatriciale inevitabile rămân principalul inconvenient: la început, culoarea devine în general roz și se pot umflă în cele 2 – 3 luni de după intervenție. În majoritatea cazurilor, cicatricile se estompează aproape total după un an, nelăsând decât o urmă fină, aproape imperceptibilă. În 3-4% din cazuri, cicatricile rămân mărite, capătă o culoare brună sau rămân reliefate. Acestea se numesc cicatrici hipertrofice, cheloide, și au nevoie de un tratament adaptat.

Renunțarea la fumat asigură o cicatricizare mai bună. Dimpotrivă, fumatul crește puternic riscul de necroză, de cicatricizare tardivă, putând duce la necesitatea unei reintervenții reparatorii.

Alte complicații posibile ce trebuie menționate:

 • hematomul poate duce la o reintervenție (frecvent chiar în seara operației)
 • infecție – poate necesita tratament cu antibiotice sau chiar o curățare chirurgicală
 • o diminuare a sensibilității areolare (mai ales în cazurile de ptoză inițială importantă) rezolutive după 6 luni – un an.

Cazuri clinice – poze

Pentru a vă face o părere despre rezultatele postoperatorii, vă invităm să aruncați o privire peste cazurile tratate de noi.