De ce? De ce noi?

Motive pentru remarci neplăcute pentru unii, surse de complexe pentru alții, urechile mari sau depărtate de craniu, numite ironic ‘clăpăuge’, pot fi o sursă de conflicte școlare sau de situații penibile.

Chiar și unui adult îi este greu să accepte problemele legate de urechile inestetice.

De multe ori, copiii sunt victime ale răutății colegilor lor de școală și de aceea ajung să își dorească să recurgă la otoplastie. Se recomandă ca aceștia să împlinească întâi vârsta de 7 ani, când creșterea urechilor este aproape încheiată.

De ce noi?

Pentru că vrem și putem să vă oferim șansa ca cei din jurul dumneavoastră să vă privescă altfel. Pentru că suntem buni. Pentru că facem acest lucru de mulți ani, pentru că am redat zâmbetul și încrederea multor pacienți.

Cui se adresează?

Otoplastia se adresează atât adulților, cât și copiilor mai mari de 7 ani. Putem vorbi în general de otoplastie bilaterală, dar se poate face în anumite situații și otoplastie unilaterală.

Otoplastia este operația chirurgicală care permite corectarea aspectului inestetic al urechilor depărtate de craniu sau prea mari, prin remodelarea cartilajului. Fie ea estetică sau reparatorie, otoplastia are ca scop realizarea unei poziționări și remodelări a urechilor, în mod definitiv, simetric și natural pentru obținerea unui aspect armonios al feței.

În mod excepțional, otoplastia poate însemna reconstrucția urechii, în absența pavilionului acesteia.

La ce să ne așteptăm?

 1. În cele mai mult cazuri, rezultatul este definitiv. Totuși, poate să apară o recidivă parțială în urma unui traumatism al urechii, în cazul în care acesta are loc înainte ca cicatrizarea cartilajelor să fie completă. În această situație poate fi necesară o nouă intervenție.
 2. Oricum, înainte de a putea aprecia cu adevărat rezultatul, trebuie așteptată resorbția edemului și retragerea progresivă a țesuturilor, aproximativ la o lună după intervenție. Atunci se văd cu adevărat noile contururi ale urechilor. Pacientul mai trebuie să aștepte câteva luni până când cicatricile ajung cu totul la maturitate.
 3. Ca în toate cazurile de intervenții chirurgicale care lasă cicatrici, în acest caz în spatele urechilor, acestea pot să aibă o evoluție nedorită. În funcție de aspectul lor, tratamentul poate fi făcut cu injecții cu corticosteroizi sau printr-o nouă intervenție chirurgicală, cu anestezie locală.
 4. În decursul primelor săptămâni după operație, urechile trebuie ferite de temperaturi scăzute, din cauza unei lipse tranzitorii a sensibilității acestora. De asemenea, trebuie evitată expunerea la soare în perioada cicatrizării.
 5. Nu se permite baia în apă de mare sau în piscină timp de 6 săptămâni. Dușul este permis și chiar indicat, pentru o bună igienă a regiunii retro-auriculare.
 6. Efortul fizic și activitățile sportive sunt interzise timp de 15 zile.
 7. O altă mențiune este purtarea ochelarilor, care trebuie evitată, deoarece brațele acestora pot altera procesul de cicatrizare.

Descriere, cauze, obiective

Otoplastia este operația chirurgicală care corectează aspectul inestetic al urechilor. Poate repara trei tipuri de malformații ale cartilajelor, distincte sau asociate:

 • o mărime excesivă a cartilajului central, hipertrofie care accentuează dimensiunea urechii în raport cu craniul
 • defectul părții superioare a urechii, care are o suprafață prea netedă în raport cu partea superioară a pavilionului urechii
 • unghiul excesiv dintre pavilionul urechii și craniu, care dă aspectul de ureche depărtată de cap

Indiferent dacă deformarea urechilor este o malformație congenitală sau rezultatul unui traumatism, ea poate duce la o importanță jenă psihologică și socială.

Obiectivul operației este să trateze deformările auriculare și să elimine aspectele inestetice, prin prelucrarea cartilajelor, a mărimii și formei acestora, pentru a obține urechi simetrice, frumos proporționate și realizarea unei fizionomii armonioase. Cicatricile de incizie nu sunt vizibile, fiind ascunse în pliurile din spatele urechilor.

Pregătirea pentru intervenție

Înainte de intervenție, chirurgul plastician va efectua o consultație detaliată:

 • Va examina cu atenție deformarea urechii și va face un bilanț fotografic
 • Va face un bilanț preoperator după ce va determina care sunt defectele care trebuie corectate
 • Va stabili tipul de anestezie și modalitatea de spitalizare
 • Va stabili motivațiile pacientului și va răspunde tuturor întrebărilor acestuia legate de intervenție.

Recomandări pentru pacient:

 • este interzis să ia medicamente care conțin aspirină timp de 10 zile înainte de intervenție;
 • de asemenea este indicată renunțarea la fumat înainte de intervenție, fumatul putând fi un motiv pentru întârzierea cicatrizării.
 • capul și părul vor fi spălate cu grijă în seara dinaintea operației.

Descrierea intervenției – elemente tehnice

Chirurgul va stabili tipul optim de anestezie în funcție de toleranță și vârsta pacientului.

Sunt de luat în calcul trei tipuri de anestezie:

 1. Anestezia locală simplă – are rolul de a desensibiliza urechile, prin injectarea unui anestezic. Nu este necesar ca pacientul să se abțină de la a mânca și a bea, înainte de intervenție.
 2. Anestezia locală asistată – este o anestezie locală ajutată de tranchilizante administrate intravenos, sub asistența anestezistului.
 3. Anestezia generală clasică – în timpul căreia pacientul este complet adormit. Este indicată, pentru pacienții emotivi și pentru copii. În acest caz, pacientul trebuie să consulte anestezistul cu cel puțin 48 de ore înainte de intervenție și nu are voie să bea, să mănânce sau să fumeze cu 6 ore înainte de intervenție.

Tehnica

Variază în funcție de morfologia urechii. În toate cazurile, chirurgul:

 • va executa o incizie cutanată în spatele urechii, în general în pliul natural al acesteia, lăsând astfel o cicatrice puțin vizibilă
 • va face o disecție care va permite decolarea pielii și accesul la cartilaj
 • va face remodelarea cartilajelor, corectând anomaliile structurale. Principiul este de a recrea sau de a ameliora formele naturale, menținându-le prin suturi fine. Uneori sunt necesare rezecții ale unor părți din cartilaj. La final se realizează repoziționarea urechii în raport cu craniul. Poate fi necesară uneori și micșorarea dimensiunii urechilor.
 • va verifica simetria perfectă a urechilor, din față și din profil. Pavilioanele auriculare trebuie să fie aliniate perfect adecvat figurii, să aibă curbe armonioase și naturale.
 • va realiza suturile cu fire resorbabile, de preferință, pentru a nu fi necesară scoaterea lor ulterioară
 • va bandaja zona operată, punând pansamente elastice în jurul capului pentru a proteja și a menține urechile în poziția corectă.

Intervenția durează de obicei între 45 de minute și o oră, în funcție de tipul malformațiilor care trebuie corectate.

În general, se realizează ambulator, externarea fiind făcută în aceeași zi cu intervenția. Pacientul trebuie să poarte un pansament în formă de cască timp de 24 de ore, apoi, zi și noapte, să poarte o banderolă timp de o săptămână, cu scopul de a menține în mod corect urechile aproape de craniu în timpul cicatrizării.

Ideal este să prelungească perioada de purtare a acestei banderole până la 2 – 3 săptămâni pentru o mai bună cicatrizare a cartilajelor.

Reacții postoperatorii și complicații posibile

 • Imediat după operație este de așteptat o durere moderată, în special în primele 24 de ore, atenuată de antialgice și antiinflamatoare.
 • Pansamentul tip cască se scoate după 24 de ore și se înlocuiește cu un pansament mai lejer, dar care trebuie purtat zi și noapte timp de 8 – 15 zile, apoi doar noaptea pentru încă două luni.
 • Este de așteptat apariția edemelor și echimozelor, care ascund noile forme ale urechilor. Sunt simptome normale postoperatorii și se atenuează cu timpul.
 • Se recomandă repaus și evitarea eforturilor timp de 3 – 7 zile.
 • Cicatricile sunt disimulate retroauricular și sunt puțin vizibile. Oricum, aspectul lor definitiv apare după 6 – 12 luni, cicatrizarea fiind un proces progresiv.

Complicațiile există dar sunt rare și de obicei, pasagere.

În afara rarelor riscuri anestezice, pot să apară:

 • o sângerare persistentă care necesită o mică reintervenție pentru a o opri
 • un hematom care trebuie evacuat
 • foarte rar, o infecție care trebuie tratată cu antibiotice
 • o necroză cutanată, mai ales în cazurile de tabagism important
 • o cicatrice anormală, independentă de suturile făcute de chirurg. Aceasta apare mai ales la adolescenți, are culoarea roșie și evoluează către o cicatrice de tip cheloid. Se îndepărtează chirurgical, printr-o nouă intervenție.

În cele mai multe cazuri, pacienții sunt mulțumiți, atât pe plan estetic cât și psihologic. Totuși, rar, pot să apară unele imperfecțiuni:

 • o ușoară asimetrie în urma unei cicatrizări care evoluează diferit de la o ureche la alta
 • neregularități de formă, în cazul unei cicatrizări defectuoase a cartilajelor
 • un unghi prea mic al urechii față de craniu, sau dimpotrivă, o insuficiență a rezultatului
 • apariția de fire vizibile sub piele

Aceste imperfecțiuni pot fi corectate cu ușurință, sub anestezie locală.

Cazuri clinice – poze

Pentru a vă face o părere despre rezultate postoperatorii vă invităm să aruncați o privire peste câteva dintre cazurile tratate de noi.