De ce? De ce noi?

Îmbătrânirea naturală a pielii, ereditatea sau variațiile ponderale cu pierderi importante de greutate, adesea asociate sarcinilor, sunt principalele cauze ale relaxării cutanate a fețelor interne ale coapselor.

Înafara aspectului estetic disgrațios, acest exces de piele, uneori asociat și cu un exces adipos, poate deranja mersul, din cauza frecării care apare. Acest fenomen este foarte neplăcut pentru femei, mai ales în timpul verii, moment în care multe dintre ele iau drumul chirurgiei estetice, pentru corectarea coapselor.

Liftingul de coapse oferă un real serviciu femeilor și în marea majoritate a cazurilor, rezultatele, vizibile destul de rapid, sunt în perfectă armonie cu așteptările acestora. Mai mult, datorită progreselor și a tehnicilor permanent ameliorate, viața normală poate fi reluată foarte rapid.

De ce noi?

Pentru că ne pasă, pentru că putem reda pacientei silueta armonioasă pe care și-o dorește. Pentru că acordăm toată atenția acestei intervenții, respectăm toate regulile, iar rezultatele sunt pe măsură.

Cui se adresează?

Există mai multe tipuri de pacienți, și mai ales paciente, care se gândesc la o posibilă corecție a coapselor:

  1. pacienții motivați în mod clasic de motive estetice, legate de îmbătrânirea pielii. Sunt acei pacienți care doresc eliminarea pielii lăsate sau vergeturilor.
  2. pacienții care resimt o jenă funcțională zilnică, la mers, mai ales din cauza excesului adipos, însoțit de exces cutanat.
  3. pacienții care se simt complexați când se dezbracă în fața altor persoane, din cauza coapselor cu piele căzută.

Este de menționat faptul că dacă starea pielii este convenabilă (dacă pielea a păstrat un anumit grad de elasticitate), se poate face doar o lipoaspirație a coapselor. Astfel, liftingul se va face fără cicatrice.

La ce să ne așteptăm?

Rezultatul este vizibil imediat, în ciuda edemului care apare. Silueta începe să-și regăsească armonia. Va trebui totuși așteptat câteva luni pentru ca umflarea coapselor, asociată edemului, să se resoarbă și pentru ca cicatrizarea să se încheie, înainte de a putea aprecia rezultatul definitiv.

Trebuie așteptat aproximativ 6 luni pentru a putea vedea forma definitivă a coapselor și circa un an pentru atenuarea progresivă a cicatricilor.

Este posibil ca cicatrizarea să nu evolueze bine, să apară hipertrofie sau chiar cicatrice cheloida. Acest fenomen se întâmplă rar, dar poate face obiectul unei noi intervenții chirurgicale, sub anestezie locală.

Descriere, cauze, obiective

  • Liftingul de coapse este operația care permite suprimarea excesului cutanat și întinderea pielii la nivelul feței interne a coapselor, reducând în același timp și masa adipoasă, prin lipoaspirație.
  • Combină operația de reducere a surplusului de piele cu cea de aspirație a grăsimii (liposucție). Uneori, liposuctia este suficientă, dacă starea pielii este bună.
  • Pentru a evalua intervenția necesară și tehnica ce urmează a fi folosită, o consultație prealabilă cu medicul chirurg este absolut necesară.
  • Chirurgul va examina cu atenție morfologia coapselor, mărimea și localizarea maselor adipoase, calitatea pielii și cantitatea de piele în exces.
  • Scopul este de a determina cu precizie modul operator optim și tehnica ce va fi folosită, de aici rezultând tipul de cicatrice. Chirurgul va evalua de asemenea dorințele și motivațiile pacientului.
  • Cu cât excesul cutanat va fi mai mare, cu atât cicatricea reziduală va fi mai lungă. Poziționarea acesteia poate să varieze în funcție de caz (orizontală, ascunsă în pliul inghinal și/sau verticală, pe fața internă a coapselor).
  • Este important ca pacientul să fie informat de către chirurg asupra acestui aspect estetic important.

Pregătirea pentru intervenție

  1. În timpul consultației, chirurgul plastician va face fotografii și o evaluare clinică detaliată, cu scopul de a determina tehnica necesară (lipoaspirație, poziționarea cicatricii) și de a stabili tipul de anestezie și de spitalizare.
  2. Pe de altă parte, va informa pacientul despre desfășurarea operației, recomandările preoperatorii, complicațiile posibile și rezultatul la care trebuie să se aștepte. În același timp, medicul se va asigura că nu există contraindicații.
  3. Un interval de timp de minimum 15 zile este recomandat între prima consultație și intervenția propriu-zisă, pentru ca pacientul să aibă un timp rezonabil de reflecție și decizie referitor la intervenție.
  4. Se recomandă renunțarea la fumat cu cel puțin 10 zile înainte și cel puțin 10 zile după intervenție, cu scopul de a evita toate dificultățile legate de procesul de cicatrizare.
  5. Toate medicamentele pe baza de aspirină sunt interzise cu zece zile înainte de operație.
  6. Liftingul de coapse se desfășoară în majoritatea cazurilor sub anestezie generală, de aceea este necesară o consultație prealabilă cu medicul anestezist.
  7. Este indicată o pregătire cutanata în timpul dușului din seara și din dimineața dinaintea operației, prin folosirea unui săpun antiseptic.
  8. În cazul în care s-a optat pentru anestezie generală, pacientul nu va consuma alimente și băuturi cu 6 ore înainte de operație.

Descrierea intervenției – elemente tehnice

Durata intervenției estetice pentru coapse poate să varieze de la o oră, la o oră și jumătate, în funcție de caz și de tehnicile alese. Durata este mai mare în cazuri de obezitate. O lipoaspirație a coapselor este practicată frecvent înainte de excizia pielii excedentare, permițând o reducere a stratului adipos și în plus, o rearanjare a pielii restante.

Intervenția poate să pară lungă, dar nu vor apărea dureri importante postoperatorii.

Operația de lifting de coapse are deci doi timpi, primul referindu-se la suprimarea maselor adipoase situate pe fața internă a coapselor, prin liposucție, iar al doilea la îndepărtarea excesului de piele (apărut în urma regimurilor de slăbire sau nu), și punerea în tensiune a pielii rămase.

După efectuarea lipoaspirției, îndepărtarea pielii se face folosind trei tehnici, în funcție de morfologia coapselor:

  1. Prima constă într-o incizie orizontală, când excesul de piele se întinde pe toată lungimea coapsei. Această tehnică permite ridicarea pielii căzute. Cicatricea rezultantă pleacă din zona inghinală și se prelungește până în pliul fesier, trecând prin adâncitura situată între perineu și partea superioară a feței interne a coapsei.
  2. Cea de a două tehnică constă în executarea unei incizii verticale, în cazul în care excesul cutanat este situat în circumferință. Această incizie se practică în lungul interiorului coapsei, iar lungimea este mai puțin sau mai importantă, în funcție de volumul de piele care trebuie îndepărtat. În cazuri de obezitate, incizia poate să coboare până la nivelul genunchiului.
  3. În sfârșit, cea de a treia tehnică este o combinație a primelor două, practicată atunci când excesul de piele este atât orizontal cât și vertical. În acest caz, incizia este în formă de ‘T’, sau în cazuri speciale, în formă de ‘C’ sau de ‘L’ inversat.

La terminarea operației, chirurgul aplică un bandaj elastic, pentru a limita edemul și riscul de flebită.

În funcție de tipul de lifting de coapse efectuat, pacientul poate fi externat a doua zi, sau după două zile. Operația având loc în zone foarte solicitate fizic, este foarte important să nu se facă efort fizic în primele zile.

Reacții postoperatorii și complicații posibile

  • Durerile sunt în general de mică intensitate, asimilate întinderii pielii. La nevoie, pot fi atenuate cu ajutorul medicamentelor antialgice.
  • Edemul se resoarbe complet în câteva luni, iar rezultatul final al cicatrizarii poate fi apreciat după 10 – 12 luni de la operație.
  • Poate apărea o jenă ușoară la mers în primele zile după operație.
  • Inciziile efectuate sunt situate în zone umede ale corpului. Din acest motiv, îngrijirea trebuie să se facă zilnic la început (dușuri, pansamente).
  • Cicatrizarea durează un pic mai mult decât în zonele uscate ale corpului. Cicatricile vor trebui protejate de razele soarelui și de ultraviolete artificiale în timpul primelor 3 luni, pentru a evita riscul de discromie (cicatrizare cu probleme de colorare a pielii).
  • O oprire a activității de 1 – 3 săptămâni este preferabilă în funcție de profesie, pentru a garanta o bună convalescență.
  • Reluarea activităților sportive poate fi făcută progresiv, dar nu mai devreme de cea de a patra săptămâna de după operație.

Complicații posibile

Complicațiile care pot să apară, rare dar posibile, sunt următoarele:

  • flebita
  • embolia pulmonară
  • hematoame
  • infecții
  • scurgere limfatică persistentă
  • necrozare a pielii
  • întârzierea cicatrizarii
  • sensibilitatea coapselor alterată temporar

Aceste complicații apar în mod excepțional, dar este important ca pacientul să fie conștient că medicul chirurg își ia toate măsurile pentru a limita apariția acestora și pentru a le trata în cazul în care acestea apar.

Cazuri clinice – poze

Pentru a vă face o părere despre rezultatele postoperatorii, vă invităm să aruncați o privire peste cazurile tratate de noi.

Before imageAfter image
Before imageAfter image
Before imageAfter image
Before imageAfter image