Ce sunt ridurile și de ce apar?

Ridurile faciale sunt probleme de ordin estetic cu care se confruntă majoritatea femeilor. Ridurile sunt cute, pliuri sau încrețituri ale pielii, care apar odată cu înaintarea în vârstă.

În general, ridurile apar odată cu înaintarea în vârstă, însă există și cazuri în care ridurile faciale își fac apariția încă din tinerețe. Apariția ridurilor este un proces cât se poate de natural și se datorează faptului că pielea îmbătrânește.

Odată cu înaintarea în vârstă pielea începe să își piardă din elasticitate și fermitate, devenind subțire și uscată. Zonele cele mai afectate de riduri sunt fața, gâtul dar și mâinile.

Dar, există și câțiva factori care grăbesc apariția și accentuarea ridurilor cum ar fi, expunerea excesivă la soare fără ca pielea să fie protejată cu creme cu factor de protecție, frigul, fumatul, un stil de viață nesănătos.

Cum scăpăm de riduri?

Apariția ridurilor poate fi amânată o bună perioadă de timp, însă la un moment dat tot vor apărea. Este recomandat ca încă de la primele cute care apar pe ten să începem să folosim creme anti-rid. De asemenea, este foarte important să ne demachiem tenul în fiecare zi și să folosim creme hidratante, potrivite tipului nostru de ten.

De asemenea, există și câteva proceduri nechirurgicale prin care se pot estompa ridurile fine.

Tratament cu toxină botulinică

Cea mai simplă și ușoară metodă prin care se pot estompa ridurilor faciale este cu ajutorul toxinei botulinice. Injectările cu toxina botulinică aplatizează ridurile orizontale de la nivelul frunții, ridurile din jurul ochilor (“laba gâștei”), ridurile verticale dintre sprâncene (de încruntare) și ridurile verticale de pe buza superioară.

Cui se adresează?

Acest tratament este recomandat persoanelor care au vârsta peste 35 de ani, la care ridurile faciale s-au format și au tendința de adâncire. Toxina botulinică este ineficientă pe ridurile superficiale ale pielii, care nu sunt riduri ale expresiei faciale.

Tratament

Tratamentul se realizează prin injectarea de microinjecții la nivelul zonelor interesate. Procedura este nedureroasă, de aceea se practică fără anestezie locală. Tratamentul se face ambulator, în aproximativ 10 minute.

După injectare este posibil ca pacientul să simtă o ușoară senzație de disconfort local. Nu se recomandă masaj local, nici tratamente cosmetice timp de o săptămână. Efectul poate apăre la un interval variabil, între 1-7 zile, în funcție de reactivitatea fiecărei persoane și se menține timp de 2-3 luni.

Pentru menținerea efectului, reinjectarea ar fi necesar de repetat la 2-3 luni de încă 2 ori, apoi la 6 luni, după care 1 dată pe an de întreținere.

Tratament prin microinjecții cu acid hialuronic

Dintre cele mai noi și mai eficiente produse injectabile pentru tratamentul ridurilor putem enumera pe cele care conțin acid hialuronic (Restylane, Perlane, Matrigel, Matrisoft, Matridex, Juvederm). Aceste produse conțin acid hialuronic de sinteză, sunt foarte bine tolerate și nu dau reactii alergice.

Cui se adresează? 

Dacă v-ați săturat să cheltuiți lunar sume mari de bani pe produse cosmetice care nu vă ajută să scapți de riduri, atunci dvs. sunteți candidatul ideal.

Produsele injectabile cu acid hialuronic pot fi folosite pentru ștergerea ridurilor nazogeniene (acele șanțuri care pornesc de la nas către gura). Mai pot fi folosite pentru ridurile fine din jurul gurii și pentru mărirea buzelor.

Tratament

Tratamentul este nedureros (se efectuează cu anestezie locala), durează aproximativ 30 minute, efectul este imediat și recuperarea este rapidă (24-48 ore).

Rezultatul se menține aproximativ 9-12 luni, în funcție de cantitatea injectată.

Cazuri clinice – poze

Pentru a vă face o parere despre rezultate postoperatorii vă invităm să aruncați o privire peste câteva dintre cazurile tratate de noi.