De ce Implant Mamar? De ce noi?
Pe parcursul civilizațiilor, artelor, în diverse epoci, sânii femeilor au fost imaginea identității feminine, simbolul maternității, dar și obiectul fanteziilor. Astfel, dacă pentru unele doamne/domnișoare natura a fost generoasă și le-a oferit un piept în armonie cu silueta, multe femei nu sunt mulțumite cu mărimea sânilor lor, acest lucru aducându-le o jenă psihologică importantă.
Mărirea sânilor prin implant mamar permite amplificarea unui piept considerat prea mic (hipotrofie mamară) sau remodelarea unui piept prea mic în raport cu morfologia pacientei. O mărime redusă a sânilor poate fi rezultatul unei dezvoltări insuficiente în timpul adolescenței, sau poate surveni mai târziu, ca urmare a unei pierderi de volum glandular (cum ar fi în urma unei sarcini, scăderii în greutate sau a unei dereglări hormonale).
Un volum redus al sânilor poate fi asociat cu o cădere a acestora (sâni lăsați, atrofierea glandei, cu mameloane poziționate prea jos, și cu pielea întinsă). Clasic, se vorbește despre ‘sâni goi’, în principiu după sarcină și alăptare.
De ce noi?
Pentru că putem să vă facem să vă priviți cu plăcere în oglindă. Și pentru că avem o experiență de mulți ani în acest domeniu.
Cui se adresează?
Această metodă chirurgicală este o bună alternativă pentru sâni care prezintă următoarele malformații:
- sâni tubulari (cu o baza mică și o areolă prea mare)
- asimetrie mamară
- absența totală a glandei mamare
- atrofierea sânilor
- sindromul Poland
- sâni care necesită chirurgie reconstructivă, pentru recrearea unui san care a fost îndepărtat în urmă unui cancer mamar, prin mastectomie.
De asemenea implantul mamar este calea spre idealul de frumusețe feminină văzut prin ochii pacientei. Implantul mamar nu se poate face înainte de împlinirea vârstei de 17 ani, vârstă la care se încheie creșterea mamară.
La ce să ne așteptăm după un implant mamar?
Mărirea sânilor prin protezare (implant) este metodă cea mai folosită și care și-a dovedit calitățile din punct de vedere al siguranței. Există multe alegeri atât pentru chirurg cât și pentru pacienta. De asemenea, o multitudine de factori influențează rezultatul viitor:
- volumul protezelor – definit de dorința pacientei și sfaturile chirurgului
- forma rotundă sau anatomică
- poziționarea în raport cu mușchiul pectoral
- materialul de umplere: silicon sau ser fiziologic
- cicatricile rămase
Protezele noi, de ultimă generație (cu gel de silicon coeziv) sunt foarte fiabile, dar încă nu este foarte bine estimată durata lor de viață. Schimbarea lor nu mai este sistematică, dar este necesar un control anual sau bianual, de la caz la caz.
Rezultatul este vizibil imediat, dar va fi optim după 2 – 3 luni, odată cu retragerea edemului. Calitatea rezultatului depinde, bineînțeles, de sănii originali, de calitatea pielii și de potențialul de cicatrizare al pacientei, dar, de asemenea, de indicațiile chirurgului estetician (alegerea volumului mai ales, tipul, forma și amplasarea implantului).
În timp, sănii operați vor suferi, la fel ca sănii naturali, efectul de îmbătrânire și de lăsare. Acestea variază în funcție de vârstă, de calitatea de susținere a pielii și, mai ales, de mărimea implantului ales. În teorie, implanturile mamare de ultimă generație nu au durată de viață limitată, deci nu mai trebuie schimbate sistematic. Înlocuirea lor se face doar în cazuri de complicații sau atunci când se dorește schimbarea aspectului, volumului sau formei.
Descriere, cauze, obiective
- Compoziția protezelor mamare
Cu scopul de a reproduce consistentă naturală a sânului, un implant mamar poate fi făcut din mai multe substanțe:
- gel siliconic (numit coeziv), unul dintre cele mai răspândite, are avantajul de a avea o consistență mai puțin fluidă și astfel se limitează riscul de împrăștiere în caz de rupere a sacului. Din punct de vedere estetic, senzația la atingere este asemănătoare cu cea a unui sân natural.
- ser fiziologic (principalul lichid care compune corpul uman). Aceste implanturi, mai puțin folosite, dau un rezultat mai puțin natural, datorită conținutului prea fluid. Au tendința să formeze pliuri perceptibile la atingere, chiar vizibile, care se pot dezumfla brusc. Pentru acest tip de implant, chirurgul umple el însuși proteză cu ser fiziologic, în timpul intervenției, spre deosebire de proteză cu gel siliconic, care este pre-umplută înainte de intervenție.
- Forma implantului mamar
Diversitatea noilor proteze oferă o largă gamă de forme și volume, permițând definirea într-o manieră optimă a unei soluții estetice. Astfel, se disting două forme de implant:
Proteză rotundă (clasică):
Crează un volum în partea superioară a sânului, mai mare decât proteza anatomică. Lățimea este egală cu înălțimea, totuși proiecția este în funcție de dorință:
- proiecție joasă – rar utilizată, în anumite cazuri de asimetrie, de malformație a toraxului sau de reconstrucție mamară
- proiecție moderată (sau profil mijlociu) – aceste implanturi sunt cele mai utilizate și sunt o alternativă la protezele anatomice, pentru un rezultat natural, fără risc de rotire.
- profil înalt (sau profil forte) – pentru a repara o lăsare a sânilor moderată sau pentru obținerea unui aspect bombat al decolteului. Totuși, dacă proiecția este înaltă, volumul ales va trebui să fie mai mic, pentru obținerea unui rezultat natural.
Proteză anatomică:
Implantul mamar anatomic, în formă de picătură de apă sau de pară, se poate adapta la toate morfologiile. În plus față de talie și proiecție, chirurgul are posibilitatea să varieze de o manieră independența lărgimea și înălțimea. Partea superioară în pantă dulce evită efectul prea bombat. Partea inferioară este mai voluminoasă, ceea ce conferă un rezultat de sân natural.
- Mărimea
In funcție de mărimea inițială a sânului și de forma originală, de trăsăturile morfologice și de dorințe, pacienta va putea alege mărimea viitorilor săi sâni, în timpul primei consultații.
- Sacul
Implanturile mamare sunt constituite dintr-un sac complet impermeabil, solid și elastic, care facilitează o bună adaptare în organism. Două materiale pot fi folosite la fabricarea sacului:
- elastomer de silicon – atât suplu cât și foarte rezistent la uzură, acest material răspunde criteriilor de etanșeitate, pentru a limita transpirația gelului siliconic sau a serului către exterior. Suprafața exterioară poate fi netedă sau rugoasă. Tipul rugos diminuează riscul rotirii, important în implanturile anatomice, permițând o mai bună aderență la țesuturile din jurul protezei.
- spuma poliuretanică – grație texturii sale, aderă la glanda mamară, făcând corp comun cu aceasta. Din acest motiv, scoaterea lor este mai dificilă.
Pregătirea pentru intervenție de implant mamar
În timpul consultației, chirurgul va evalua elementele importante: mărime, greutate, număr de nașteri și alăptări, morfologie toracică și mamară, calitatea pielii, importanța stratului adipos și a glandei. De asemenea, va ține cont de dorințele pacientei. Bilanțul preoperator va permite studierea:
- tipului de cicatrice – în funcție de anatomia pacientei, chirurgul va propune cea mai potrivită incizie. Aceasta poate fi făcută în zona areolara, în pliul de sub sân sau în regiunea axilară.
- materialului de umplere a implantului – protezele cu silicon sunt preferate pentru senzația mai naturală la palpare și pentru pacientele slabe, cu un volum mamar inițial mic.
- formei implantului – proteze anatomice sau proteze rotunde. Se aleg în funcție de caz și de cerere (aspectul dorit, morfologia inițială, alegerea mărimii).
- poziționării implantului, față de mușchiul pectoral – în spatele glandei mamare, în poziție retro-glandulară, sub mușchiul pectoral, în poziție retro-pectorală, sau în plan dual, prin juxtapunerea celor două metode.
- mărimea protezei – o probă a protezelor de diferite volume se poate efectua în timpul consultației, cu un sutien special de probă.
Înainte de intervenția de implant mamar sunt necesare analize ale sângelui, pentru a verifică dacă există contraindicații. O mamografie și o ecografie se pot efectua în anumite cazuri. O perioadă de reflecție de 15 zile minimum, este benefică pentru pacientă, între prima consultație și intervenția propriu-zisă.
Este recomandat ca înaintea intervenției, pacienta să informeze chirurgul plastician în legătură cu toate medicamentele pe care le ia. Aspirina și antiinflamatoarele sunt interzise cu 10 zile înainte de operație. Tutunul este de asemenea interzis în zilele dinainte și de după operație.
Descrierea intervenției – elemente tehnice
Intervenția se derulează cel mai frecvent în ambulator, internarea făcându-se dimineața și externarea seara. Sunt totuși cazuri când este de preferat o spitalizare de 24 de ore. Cel mai frecvent se folosește o anestezie generală clasică, în timpul căreia sunteți complet adormită. Din acest motiv se recomandă să nu mâncați și să nu beți nimic timp de 6 ore înainte de operație.
Durata intervenției variază între 45 de minute și o oră jumătate, în funcție de tehnică chirurgicală, modul de incizie ales, amplasarea implanturilor și necesitatea eventuală a unei plastii asociate (cum ar fi corecția de ptoză). Pentru evitarea riscurilor de infecție, se prescrie un antibiotic în timpul operației. Operația are loc în mod ideal în poziție semi-așezată, pentru un control mai bun al simetriei și al rezultatului estetic.
La sfârșitul intervenției, chirurgul pune un pansament modelant pe piept, un sutien medical sau bustieră, fără armătură. Tehnică și tipul inciziei vor fi alese în funcție de profilul pacientei, pentru obținerea celor mai bune rezultate.
Incizia cutanata poate fi:
- areolară – incizie în segmentul inferior al circumferinței areolei, sau deschidere orizontală în jurul mamelonului, în partea de jos. Aceasta permite o bună expunere pentru chirurg, iar cicatricea este disimulată datorită pigmentului natural al areolei
- axilară – incizie sub braț – oferă un rezultat foarte discret
- sub-mamară – incizie plasată în pliul de sub sân. În acest caz cicatricea este mai vizibilă, mai ales când pacienta stă întinsă.
Poziționarea protezei
- sub glanda mamară, deasupra mușchiului pectoral
- sub mușchiul pectoral (sau retro-muscular) – este recomandată pacientelor slabe, pentru a îndulci conturul implantului și pentru ca proteza să fie mai puțin palpabilă
- în plan dual (intercalarea a două planuri anatomice diferite) – cele două treimi superioare ale protezei sunt poziționate în spatele marelui mușchi pectoral, iar treimea inferioară, sub glanda mamară. Această poziționare convine celor mai multe femei, indiferent de morfologia lor. Este o tehnică preferată de mulți chirurgi, permițând să se evite un aspect bombat, prea artificial. Decolteul este astfel discret, cu o pantă mai mică, iar zona de sub areola este armonioasă și naturală.
Proceduri asociate
In cazul sânilor căzuți, o corecție a ptozei poatefinecesară, pentru ridicarea areolei și repararea formei. Va necesita, în funcție de cât de avansată este ptoză, o modificare a dispunerii cicatricilor. O injecție cu grăsime va putea fi eventual adăugată, nu pentru netezirea contururilor (riscul de infecție fiind important), dar pentru a corecta o malformație, cum ar fi cea de torax.
Drene și pansamente
Instalarea drenelor nu mai este o practică sistematică, ele punându-se în funcție de situație. Dacă se vor instala, vor fi scoase înainte de externare. Un pansament modelant se pune la final, fie cu un bandaj elastic, fie cu un sutien de susținere. Mai departe, sutienul de susținere va trebui purtat zi și noapte pentru următoarele 2 – 3 săptămâni, apoi va putea fi înlocuit cu un sutien normal fără armătură.
Sunt necesare consultații de urmărire în următoarele săptămâni și luni după intervenție, pentru a evalua evoluția. Apoi se recomandă o supraveghere în timpul primului an și, după aceea, din doi în doi ani. Dacă se produce un traumatism local, dacă apar dureri, întărirea sânilor sau modificări de volum, o consultație este absolut necesară. Supravegherea clinică făcută de chirurg sau de ginecolog, ecografia și mamografia periodică, sunt absolut necesare pentru o bună evoluție a protezelor.
Reacții postoperatorii și complicații posibile
- Reacțiile postoperatorii includ de obicei dureri în primele zile după operație (mai ales în cazul implanturilor sub mușchiul pectoral). În plus, apare senzația de greutăți pe piept.
- Un tratament cu antialgice, adaptat la intensitatea durerii, va fi prescris pentru câteva zile.
- Niciun fir nu trebuie scos, toate fiind resorbabile.
- Chiar de a doua zi după intervenție se recomandă activități ușoare, cum ar fi mersul pe jos, cu scopul de a evita riscul de flebită.
- Dușul incluzând spălarea zonei operate este permis din cea de a două zi postoperatorii.
- O jenă la ridicarea brațelor poate fi resimțită la început.
- Este recomandată o convalescență cu întreruperea activității de 5 – 10 zile (în funcție de activitate). Sportul intensiv poate fi reluat după 4 – 6 săptămâni.
- Soarele și ultravioletele trebuie evitate timp de 6 luni, deoarece expunerea cicatricilor poate duce la probleme de colorare (discromie).
- O urmărire clinică și radiografică anuală trebuie avută în vedere de către pacientă. Imperfecțiuni ale rezultatului
Anumite imperfecțiuni și complicații pot să apară:
- o asimetrie de volum rezidual, corectată parțial cu implanturi de mărimi diferite
- o întărire excesivă – apare în cazul implanturilor mari sau când corpul are probleme cu acceptarea implantului (riscul de apariție este mai mic de 1%)
- un aspect puțin artificial – mai ales la pacientele foarte slabe, cu o vizibilitate accentuată a marginilor protezei, mai ales în segmentul superior. Sfatul pentru pacientele slabe este să folosescă implanturi de mărime moderată
- implanturi palpabile la atingere – apar în cazurile în care țesuturile care acoperă (piele, grăsime, glanda, mușchi) sunt subțiri
- agravarea unei ptoze mamare – poate fi observată, mai ales dacă protezele sunt voluminoase
- apariția unui hematom – apar în cazuri foarte rare, în seara intervenției și necesită o nouă intervenție chirurgicală
- infectarea protezei – apare în cazuri excepționale. Dacă antibioticoterapia este ineficientă, scoaterea implanturilor poate fi necesară.
Aceste imperfectiuni pot fi corectate la 6 luni după intervenția inițială.
Cazuri clinice – poze
Pentru a vă face o părere despre rezultatele postoperatorii, vă invităm să aruncați o privire peste cazurile tratate de noi.