Rinoplastia sau operația de corecție nas: ce este, tipuri, beneficii și ce riscuri implică!

Ce este Rinoplastia?

Operația de rinoplastie sau chirugia nasului este o operație estetică care privește piramida nazală, fiind una dintre cele mai solicitate proceduri chirugicale la nivelul structurii nazale!

Tipuri de rinoplastii:

  • Rinoplastie închisă sau rinoplastie deschisă și care este adecvată pentru îmbunătățirea aspectului nasului Dvs?
  • Accesați formularul de programări online pentru mai multe informații, în maxim 24h veți primi răspuns din partea Conferențiar Doctor Silviu Marinescu.

De ce? De ce noi?

Credeți că aveți nasul prea lung, prea gros, coroiat sau strâmb? Forma și dimensiunea lui lasă de dorit? Aveți un sentiment de jenă când vă privesc alții? Aveți o malformație congenitală sau o formă modificată a nasului datorită unui traumatism? Respirați cu greutate din această cauză? Aveți impresia că osul și cartilajele sunt strambe? Aveți trăsături faciale care vă displac?

Pentru toate acestea există o soluție: rinoplastia! Află acum prețul unei operații de rinoplastie!

Rinoplastia este o intervenție de chirurgie plastică și estetică și/sau reparatorie care vă poate rezolva problema. Dacă vă hotărâți să vă modificați aspectul nasului, pentru a obține un rezultat care să se armonizeze cu celelalte trăsături ale feței, trebuie să țineți cont de proporțiile anatomice, astfel încât corecția să fie rezonabilă, iar rezultatul natural.

Decizia trebuie luată împreună cu chirurgul plastician, care vă va propune cel mai potrivit procedeu pentru fiecare caz în parte.

Astfel răspundem la întrebarea: De ce noi?

Clinica de chirurgie plastică estetică Pogany oferă servicii medicale premium, are multă experiență și știm ce avem de făcut pentru ca dumneavoastră să vă puteți bucura atunci când vă veți privi în oglindă după o operație de remodelare a nasului.

Cui se adresează?

Chirurgia estetică a nasului se adresează atât femeilor cât și bărbaților. Criteriile de frumusețe sunt diferite în funcție de sex, de aceea rinoplastia trebuie să se adapteze caracteristicilor diferite ale femeilor și bărbaților.

Nasul feminin ideal poate fi mai scurt, subțire, chiar puțin ‘în vânt’, în timp ce un nas masculin este puternic și drept. În orice caz, nasul trebuie să se potrivească cu personalitatea pacientului, dincolo de imaginea clasică și tradițională, iar intervenția chirurgicală trebuie să respecte criteriile esteticii și dorința pacientului.

La ce să ne așteptăm?

  1. Rezultatul rinoplastiei poate fi văzut abia după îndepărtarea atelei (care se pune la finalul operației, pentru menținerea formei modelate), adică după 7 – 8 zile. Nasul poate să rămână umflat pentru încă circa două săptămâni, de aceea se recomandă repausul relativ cel puțin 10 zile după intervenție.
  2. Este interzis orice efort fizic în primele săptămâni. De asemenea trebuie evitată orice trauma a nasului în toată perioada de vindecare.
  3. Este necesar să așteptați circa 4 – 6 săptămâni după operație pentru a avea o idee asupra rezultatului final și pentru a observa că trăsăturile feței s-au schimbat. Rezultatul definitiv se poate aprecia după 6 luni-1 an, după ce cicatrizarea s-a definitivat. Cel mai adesea, corecția nasului se face fără cicatrici externe, vizibile (metoda închisă).
  4. Durerile postoperatorii sunt ușoare și se calmează cu antialgice. În schimb, poate să apară o jenă la respirare, care poate persista câteva zile. Apariția temporară a unui edem și învinețirea pleoapelor este de asemenea relativ frecventă.

Descriere, cauze, obiective

Rinoplastia sau remodelarea nasului este o intervenție care are ca scop să modeleze un nas funcțional și armonios, echilibrat, proporțional din punct de vedere estetic.

Intervenția poate include un timp funcțional (dacă este necesar), care are ca scop ameliorarea respirației nazale, această numindu-se rinoplastie funcțională. Timpul următor are ca scop remodelarea nasului cu o formă neplăcută – rinoplastia estetică.

Foarte important: Operația pentru deviația de sept sau septoplastie poate fi făcută împreună cu operația estetică de remodelare a oaselor nasului (rinoplastia).

Pregătirea preoperatorie

Înainte de operație, chirurgul plastician vă va întreba asupra motivațiilor dumneavoastră, eventuale patologii asociate, adică probleme respiratorii sau antecedente de traumatisme nazale. Va studia forma nasului, mărimea acestuia și calitatea pielii.

Vizita preoperatorie la anestezist este obligatorie. De asemenea, atât chirurgul, cât și anestezistul, vor răspunde tuturor întrebărilor pacientului legate de intervenție.

Intervenții de Rinoplastie – elemente tehnice

  • Intervenția durează între 45 de minute și 2 ore, în funcție de complexitatea acesteia și se face sub anestezie locală (mai rar), atunci când se operează doar vârful nasului sau se micșorează nările, se face sub anestezie generală, în funcție de cerințele și prescrierea specialistului.
  • Ce tip de anestezie se va folosi se va decide în cadrul primului consult care va avea loc cu puține săptămâni înainte de operție.
  • Pacientul nu are voie să mănânce sau să bea cu 6 ore înainte de intervenție.
  • Este indicat să renunțe complet la fumat sau măcar să întrerupă fumatul cu 1 lună înaintea operației, cu scopul de a nu afecta/întârzia cicatrizarea.
  • Trebuie să evite consumul de aspirina sau aniinflamatoare cu 10 zile înainte de intervenție.

Experiența arată că frumusețea nu respectă întotdeauna așa numitele “proporții divine”. Uneori sunt necesare compromisuri între imperfecțiunile existente și posibilitățile chirurgiei estetice, iar respectarea cu strictețe a ‘proporțiilor divine’ pot crea o figura neutră, fără caracter. În același timp, sunt foarte importante calitățile, adeseori foarte diferite, ale structurilor cu care se lucrează.

O piele fină se va mula intim pe arhitectură cartilaginoasă a nasului, în timp ce o piele mai groasă va masca mai bine cartilajele și va avea o capacitate de retracție mai limitată. Mai mult, un nas care a fost deja operat, prezintă un țesut fibros cicatricial, mai greu de modelat, cu un potențial de retracție limitat.

În majoritatea cazurilor, cicatricile operatorii sunt ascunse în interiorul nărilor. În anumite cazuri, cum ar fi un vârf mare, un nas deja operat (rinoplastie secundară) sau după un traumatism (rinoplastie posttraumatică ce necesită adesea grefe de cartilaj)incizia este disimulată la baza nasului și rămâne vizibilă câteva săptămâni. Când este necesară o reducere a nărilor, cicatricile se ascund la baza părților laterale ale nasului.

La sfârșitul intervenției, chirurgul introduce mese de suport în fosele nazale. Acestea se scot la 48 de ore după operație. Pe nas se aplică un pansament modelant, completat cu o atelă care are și rol de protecție și de fixare a scheletului osteocartilaginos remodelat.

Rinoplastia este o operație estetică care se poate rareori realiza ambulator, externarea fiind făcută în aceeași zi cu intervenția, cel mai frecvent este necesară o noapte de spitalizare.

Rinoplastia corelată cu operația de corectare a deviației de sept nazal

La finalul unei operații de corecție deviației de sept nazal pacientul proaspăt operat trebuie să folosească tampoane nazale pentru oprirea sângerării și pentru menținerea pe mijloc a septului nazal operat.

Procedura face ca la 24 – 48h după realizarea unei proceduri chirugicale de deviație de sept la nivelul nasului să fie nevoie să se scoată tampoanele nazale.

Durerea provocată de procedura de scoatere a tampoanelor precum și de perioada în care nasul este blocat sunt principalele motive pentru care pacienții cu nas înfundat care ar trebui să efectueze operația amână cât mai mult timp rezolvarea problemei, amână eliberarea cailor respiratorii.

Reactii postoperatorii și complicații posibile

Rezultatul după operația de rinoplastie se vede imediat ce s-a îndepărtat atela, dar trebuie așteptat ca edemul să se retragă. Evoluția este lentă și subtilă.

Rezultatele definitive se văd mult mai târziu, după jumătate de an sau un an, după cicatrizarea definitivă.

Complicații posibile

Este posibil să apară unele complicații rare în urma intervenției, cum ar fi:

  • sângerare în primele ore, ceea ce face necesară înlocuirea meselor
  • apariția unui hematom
  • o infecție localizată (necesitând antibiotice și lavaj al nărilor mai frecvent)
  • mici urme roșii datorită frecarii atelei de nas. Toate acestea sunt rare și pot fi tratate.
  • rar, se poate simți o asperitate la atingere și poate fi jenantă. Această poate fi tratată după un an, sub anestezie locală.

Cazuri clinice – interventii de rinoplastie – galerie foto

Pentru a vă face o părere despre rezultate postoperatorii vă invităm să aruncați o privire peste câteva dintre cazurile tratate de noi. De asemenea vă rugăm să accesați și o galerie foto cu mărirea sânilor și rinocorecția cu acid hialuronic!