De ce? De ce noi?
Fesele armonioase trebuie să fie rotunde, bine proporționate, bombate și ferme, fără piele lăsată sau căzută. Fesele căzute sunt flasce și/sau deformate, cu un aspect celulitic important, care dispare când fesele sunt trase în sus. Este vorba despre o falsă celulită, datorată tracțiunii pielii în punctele de atașare musculară și datorită căderii feselor. Diferitele tratamente ale celulitei nu au niciun efect, pentru că problema nu este de natură adipoasă, ci cutanată, legată de relaxarea pielii. Ca urmare, dacă pielea este trasă în sus, celulita va dispărea.
Există două tipuri de lifting de fese. Scopul lor este de a îndepărta excesul de piele de pe fese, cu scopul de a ridica fesele căzute. Pot fi asociate eventual cu o creștere a volumului feselor și cu o ameliorare a conturului feselor. În funcție de caracteristicile intervenției, cicatricile pot fi mai mult sau mai puțin extinse.
De ce noi?
Pentru că putem reda pacientei silueta armonioasă pe care și-o dorește. Pentru că acordăm toată atenția acestei intervenții, respectăm toate regulile, iar rezultatele sunt pe măsură.
Cui se adresează?
Candidații la liftingul de fese au de obicei o relaxare importantă a feselor, datorată unei pierderi importante de greutate sau îmbătrânirii. Alte situații implică și o relaxare cutanată importantă a fețelor exterioare ale coapselor, suplimentată cu un aspect de ‘coajă de portocală’.
Este necesar ca pacienții să aibă așteptări realiste și să înțeleagă implicațiile intervenției.
De asemenea, este important ca pacienții să ducă o viață echilibrată din punct de vedere fizic și alimentar.
La ce să ne așteptăm?
Rezultatul armonios și aspectul pielii necesită o așteptare de aproximativ trei luni, după dispariția completă a edemului postoperator.
Cicatricea capătă aspectul definitiv după 12 luni. Un eventual retuș sub anestezie locală se poate face dacă este necesar.
Descriere, cauze, obiective
Liftingul de fese redă aspectul armonios al acestora. Obiectivul este de a suprima excesul de piele și de a întinde pielea remanentă.
Aceasta se poate face în două feluri:
- Liftingul superior – în cazul în care pielea lăsată afectează întreaga fesă, se ridică fesa. Aceasta implică o incizie situată în partea de sus a fesei, ascunsă de lenjeria intimă. Aceasta este varianta cea mai simplă de ridicare a feselor.
- Liftingul subfesier – în anumite cazuri, relaxarea cutanată se referă doar la partea de jos a feselor, cu o alunecare a pliului subfesier către în jos. Tratamentul are ca scop redefinirea pliului subfesier și eliminarea excesului de piele, cicatricea fiind disimulată chiar în pliul subfesier.
Un alt obiectiv al operației de lifting fesier este acela de înfrumusețare, de remodelare a contururilor feselor prin liposucție sau lipofiling. De asemenea, putem vorbi despre mărirea volumului feselor prin lipofiling sau prin lambouri adipoase reintroduse în fese, în caz de lifting superior al feselor. În cazul în care pacienta își dorește o mărire a volumului feselor chirurgul poate apela și la implante fesiere (similare cu protezele folosite pentru augmentarea mamară).
Pregătirea pentru intervenție
- Sunt necesare două consultații cu chirurgul pastician și una cu anestezistul, înainte de intervenție.
- În timpul consultației, chirurgul plastician va face fotografii medicale și o evaluare clinică detaliată, cu scopul de a determina tehnica necesară și de a stabili tipul de anestezie și de spitalizare.
- Pe de altă parte, va informa pacientul despre desfășurarea operației, recomandările preoperatorii, complicațiile posibile și rezultatul la care trebuie să se aștepte. În același timp, medicul se va asigura că nu există contraindicații la operație.
- Un interval de timp de minimum 15 zile este recomandat între prima consultație și intervenția propriu-zisă, pentru ca pacientul să aibă un timp rezonabil de reflecție și decizie referitor la intervenție.
- Se recomandă renunțarea la fumat cu cel puțin o lună înainte de intervenție, cu scopul de a evita toate dificultățile legate de procesul de cicatrizare.
- Toate medicamentele pe bază de aspirină sunt interzise cu zece zile înainte de operație.
- Liftingul fesier superior se desfășoară sub anestezie generală, de aceea este necesară o consultație prealabilă cu medicul anestezist. Liftingul subfesier poate fi efectuat și cu anestezie locală, asistată.
- În cazul în care s-a optat pentru anestezie generală, pacientul nu va consuma alimente și băuturi cu 6 ore înainte de operație.
Descrierea intervenției – elemente tehnice
- Durata intervenției estetice pentru fese durează în general două ore, mai mult sau mai puțin, în funcție de caz și de tehnicile alese.
- Spitalizarea durează în mod normal o noapte.
- În cazul liftingului superior de fese, principiul operației este de a îndepărta o porțiune de piele și de strat adipos din partea superioară a feselor, urmată de ridicarea feselor. Acesta permite ca fesele să devină mai ferme și corectează aspectul celulitei cauzate de relaxarea cutanată. Liposuctia este utilizată în mod frecvent pentru ameliorarea conturului feselor.
- Este posibil, atunci când feselor le lipsește volumul, să se folosească grăsimea îndepărtată din partea de sus și să se reintroducă în fese. Aceasta permite crearea echivalentului unei proteze naturale, pentru recrearea conturului feselor. Această tehnică este utilizată și când tracțiunea feselor către în sus, le aplatizează prea mult. Un lipofiling poate fi asociat în cazul feselor fără volum.
- În anumite cazuri de pierdere importantă de greutate, se poate asocia un lifting al feselor cu un bodylift, pentru redesenarea feselor, coapselor și abdomenului. Cicatricea are formă de ‘V’ și este situată deasupra feselor, ascunsă de lenjeria intimă, vârful cicatricii aflându-se în pliul interfesier.
- În cazul liftingului subfesier (realizat mai rar), obiectivul este de a îndepărta pielea de sub fese și de a recrea pliul subfesier.
- În general, liftingul subfesier se face dacă liftingul superior este insuficient pentru ridicarea completă a fesei, sau când excesul cutanat este situat preponderent sub fese.
- Cicatricea este ascunsă în pliul subfesier, permițând astfel crearea unui pliu natural.
Reacții postoperatorii si complicații posibile
- Durerile sunt în general moderate și pot fi atenuate cu ajutorul medicamentelor antialgice.
- Este importantă limitarea șederii în poziție așezat și evitarea aplecărilor înainte timp de 7 zile, pentru a nu afecta cicatricile.
- Trebuie avută o grijă specială în ceea ce privește purtarea unui pantalon special, care să permită o compresie convenabilă a feselor. Se vor folosi anticoagulante timp de 15 zile.
- Este importantă îngrijirea cicatricilor, pentru a evita riscul de desfacere, mai ales că pliul interfesier este o zonă unde cicatrizarea se face cu dificultate.
- Scoaterea firelor nu este necesară, toate firele folosite fiind resorbabile.
- În mod obișnuit, imediat după intervenție, apare un edem (umflătură) și echimoze, care persistă cam 15 zile.
- Reluarea activităților fizice se recomandă a se face după 6 săptămâni, iar reluarea activităților profesionale după 7 – 14 zile.
- Riscurile apar în mod excepțional și sunt legate de anestezia generală, de accidente trombo-embolice (flebită, embolie pulmonară), hematoame, infecții.
Complicațiile specifice liftingului de fese sunt:
- accidente trombo-embolice (flebită, embolie pulmonară), care pot fi prevenite cu anticoagulante
- hematoame, care pot necesita o reintervenție sub anestezie generală
- probleme limfatice – pot necesita puncții repetate pentru drenaj
- necroză cutanată, care prelungește cu mai multe săptămâni durata cicatrizării. Este favorizată de tabagism dar și de obezitate. Importanța necrozei este variabilă.
- infecția este rară dar posibilă și poate necesita drenaj chirurgical
- modificarea sensibilității – desensibilizare sau senzații ‘bizare’ la nivelul feselor sau coapselor
- cicatricile pot rămâne mari și reliefate (hipertrofice), în mod imprevizibil. Pot necesita uneori retușuri chirurgicale (dacă sunt mari) sau injecții cu corticoizi (dacă sunt hipertrofice).
Cazuri clinice – poze
Pentru a vă face o părere despre rezultatele postoperatorii, vă invităm să aruncați o privire peste cazurile tratate de noi.