Era imaginii. Am zis tot, nu-i așa?!

De la acest concept au pornit toate paradigmele sociale legate de modul în care arătăm. Avansul tehnologic și cel al medicinei estetice au venit în întâmpinarea remedierii unor complexe sau a unor traume de ordin estetic. Din această paletă ofertantă face parte și intervenția numită labioplastie.

Ce este labioplastia?

La Centru de excelență în chirurgia estetică și postbariatrică Pogany, specialiștii noștri oferă doamnelor și domnișoarelor posibilitatea de a-și recăpăta încrederea în sine prin intermediul acestei intervenții chirurgicale.

Labioplastia este o intervenție chirurgicală ce face parte din categoria chirurgiei estetice feminine și se referă la ajustarea dimensiunilor labiilor mici. Este una dintre cele mai frecvente intervenții de estetică genitală.

Labiile mici sau buzele vaginale mici, sunt două pliuri tegumentare situate între labiile mari, în fanta vulvară.

Ca oricare altă parte a corpului acestea nu sunt perfect simetrice, dimensiunile (volum, lungime) lor variind, pigmentul labiilor mici poate fi mai închis, dar și forma și chiar textura pot varia.

Acest lucru nu reprezintă un complex sau un defect în sine, însă pot exista situații în care femeile să simtă disconfort din acest motiv.

Care sunt situațiile în care femeile apelează la o labioplastie?

Situațiile care duc la o astfel de decizie pot fi:

 • atunci când femeile aleg să poarte lenjerie și îmbrăcăminte foarte strâmte pot resimți un disconfort în zona intimă, de la o ușoară iritație, mâncărime, până la o senzație ușoară de jenă, de durere.
 • pantalonii subțiri și mulați sau costumul de baie, pot reprezenta un alt factor generator de complexe, deoarece labiile pot deveni vizibile dacă sunt prea voluminoase sau prea lungi.
 • munca de birou poate fi resimțită și la nivel intim, deoarece statul îndelungat pe scaun poate genera disconfort la nivelul genital.
 • un alt aspect extrem de important, care determină femeile ce întâmpină o astfel de situație să apeleze la labioplastie, este viața sexuală. Prezența unei asimetrii vizibile sau a unui volum crescut al uneia sau al ambelor labii mici, cât și diferența de pigment pot produce inhibarea la nivel psiho-emoțional în timpul actului sexual, astfel că, persoana în cauză devine nesigură și stânjenită atunci când se expune din punct de vedere intim. De asemenea, diferența de lungime sau de volum poate provoca un disconfort inclusiv la nivel mecanic în timpul actului sexual.

Tot ce trebuie să știi despre intervenția de labioplastie

Labioplastia se poate efectua atât la nivelul labiilor mici, cât și la nivelul labiilor mari (cele din extrerior), dacă se constată că și acestea prezintă un defect anatomic.

Acest tip de intervenție se recomadă femeilor trecute de vârsta de 18 ani, deoarece până în acest punct inclusiv zona genitală este în proces de dezvoltare.

Așadar, labioplastia se poate efectua și la femei tinere și la femei mai în vârstă.

De regulă, dacă nu vorbim de un defect anatomic al labiilor, acestea își pot modifica forma, dimensiunile și culoarea în urma unei nașteri, sau a unor tratamente hormonale, sau odată cu vârsta, când labiile urmează forța gravitațională, așa cum o fac toți mușchii și tot tegumentul atunci când îmbătrânim.

Labioplastia poate fi considerată și o intervenție estetică chirurgicală de rejuvenare genitală.

Ce este bine să știi înainte de operația de labioplastie?

 • În primul rând are loc consultația cu medicul de specialitate al Centrului Medical Pogany, unde se discută deschis cu pacienta despre problemele întâmpinate de aceasta și despre ce dorește ea să obțină în urma labioplastiei.
 • Apoi pacienta este examinată medical, pentru a se constata cele discutate.
 • După acest pas, se va efectua un set de analize – aici ne referim la un set complet de analize ale sângelui și în funcție de caz poate fi vorba și despre un consult cadiologic sau pulmonar, pentru a știi cum tolerează pacienta efectul anesteziei și al analgezicelor de după intervenție.
 • Este important să știi și să informezi medicul specialist dacă suferi de o alergie la anumite substanțe medicamentoase. În plus, trebuie știut istoricul tău medical, inclusiv din punct de vedere al altor intervenții chirurgicale, acolo unde este cazul.
 • Labioplastia este o intervenție chirurgicală minim-invazivă, nedureroasă, deoarece se efectuează sub efectul unei anestezii locale (sunt puține situațiile în care anestezia totală este necesară).
 • Operația durează aproximativ 1-1.5 ore, iar după efectuarea acesteia nu este nevoie de internare.
 • De regulă, pacienta este ținută sub supraveghere medicală 4-6 ore după intervenție, apoi aceasta poate merge acasă.

Ce este bine să știi după operația de labioplastie?

 • După procedura de labioplastie (micșorarea labiilor mici sau mari) se recomandă 1-2 zile de repaus total, deoarece este prezentă o stare de disconfort, mai ales la urinare și la statul în șezut, însă recuperarea este una ușoară, undeva între 7-14 zile.
 • Contactul sexual este indicat să se reia după aproximativ 6-8 săptămâni, atunci când labiile sunt videcate complet.
 • După acest interval de timp vei constata rezultatul final, așadar complexul și inhibarea sexuală vor face parte din domeniul trecutului.

Metode de executare a labioplastiei pentru labiile mici

 1. Metoda edge sau metoda amputării. Această metodă este folosită atunci când se dorește îndepărtarea excesului de piele de la nivelul labiilor mici, acestea fiind ajustate chirurgical pe margine, iar apoi suturate.
 2. Metoda wedge sau metoda decupării. Prin intermediul acestei metode se efectuează o tăietură la nivelul fiecărei labii mici în parte, în formă de V, astfel încât să fie păstrată sensibilitatea la nivelul tegumentului, dar și efectul estetic dorit.

După cum poți observa labioplastia sau micșorarea labiilor mici este o intervenție chirurgicală ușoară, cu riscuri minime și cu efecte estetice impresionante.

Toate acestea duc la un confort zilnic crescut, la încredere în sine și la un act sexual plin de plăcere și lipsit de sentimentul de stânjenire.

La centrul medical Pogany specialiștii noștri au grijă ca tu să te simți ascultată, înțeleasă și te ajută să-ți recapeți starea de bine, oferindu-ți rezultatele estetice pe care ți le dorești.

Cazuri clinice – poze

Pentru a vă face o părere despre rezultate postoperatorii vă invităm să aruncați o privire peste câteva dintre cazurile tratate de noi.