De ce? De ce noi?

Sânii prea mari pot crea un real disconfort: dureri dorsale, neplăceri în timpul sportului, mișcărilor, constrângeri vestimentare. Mai mult, datorită îmbătrânirii pielii, dar și datorită efectului gravitației, sânii se pot lăsa (ptoza mamară) și pot să devină inestetici. Înainte ca timpul să lucreze în defavoarea acestora și pentru a preîntâmpina disconfortul și jena pe care poate să o provoace, reducerea chirurgicală poate ajuta la reconcilierea morfologiei pacientei.

De ce noi?

Pentru că știm ce vă doriți, știm cum și vrem să vă ajutăm.

Cui se adresează?

O diminuare a volumului sânilor se realizează pentru motive de ordin estetic, fizic sau medical. O femeie poate recurge la operația de reducere mamară când are:

  • sâni prea voluminoși comparativ cu corpul său și neproporționali în raport cu morfologia sa
  • sâni lăsați și grei, cu mameloanele poziționate în partea de jos
  • dureri dorsale, de gât sau de umeri din cauza greutății sânilor
  • o iritație cutanată cronică sub sâni (macerație, intertrigo)
  • asimetrie mamară
  • un sân mai mare decât celălalt

Tinând cont că maturitatea mamară se atinge la vârsta de 17 – 18 ani, este posibil să se propună o intervenție corectoare începând cu această vârstă. Nu sunt alte limite de vârstă, cu condiția ca pacienta să nu prezinte contraindicații.

Este preferabil să se amâne plastia de reducere mamară în cazul în care aveți în vedere o sarcină.

La ce să ne așteptăm?

Dincolo de ameliorarea estetică, acestă intervenție are în general un efect favorabil asupra stării psihologice și a activităților cotidiene: practicarea sporturilor, posibilități vestimentare. Astfel, pacientele cu sânii micșorați și simetrici se bucură de noua armonie.

Plastia mamară permite reducerea și ridicarea sânilor, diminuand sânii cu una sau două mărimi, indiferent de mărimea inițială (cupa D, E sau F).

Rezultatele sunt notabile și imediate, totuși trebuie așteptat câteva luni (pentru retragerea edemelor) și până la un an (pentru finalizarea cicatrizării), până a putea aprecia rezultatul definitiv.

Acest act chirurgical nu alterează natura sânului și nu crește absolut deloc riscul unui cancer de sân. E bine de știut că sânii vor continuă să reacționeze natural la variațiile de greutate și la modificările hormonale.

Descriere, cauze, obiective

Reducerea mamară este o operație chirurgicală care permite diminuarea volumului opulent al sânilor, exces asociat în general cu o cădere a acestora (ptoza) și uneori, cu un grad de asimetrie. Hipertrofia mamară poate să apară în perioada pubertății, sau ca o consecință a sarcinii, poate fi un proces natural de îmbătrânire, sau la variații ale greutății.

Adesea, această afecțiune implică suferințe psihologice importante, dar mai ales fizice, funcționale (dureri de gât, de umeri și de spate, dificultăți în practicarea sporturilor, probleme vestimentare).

Plastia mamară rezolvă aceste inconveniente, micșorând volumul sânilor prea mari, tratând asimetria și corectând lăsarea pielii antrenate de greutatea pieptului.

Pacientele își regăsesc astfel armonia cu restul corpului și apropierea de noua lor imagine, îndelung respinsă înainte de operație. Sânii devin mai mici, simetrici și, de asemenea, mai fermi, datorită efectului de lifting de pe parcursul operației.

Pregătirea pentru intervenție

Clasic, plastia de reducere mamară necesită anestezie generală, pe timpul căreia veți dormi complet. De aceea este necesar să nu mâncați și să nu beți nimic 6 ore înainte de intervenție.

O spitalizare de 24 de ore este de obicei suficientă.

Este necesar ca în timpul primei consultații la chirurgul plastician , să se stabilească în mod clar care sunt nevoile și dorințele pacientei, antecedentele medicale și chirurgicale, cu scopul de a analiza toate contraindicațiile posibile, cum ar fi problemele de coagulare sau anemia.

Examinarea medicală va stabili tipul de glandă mamară și deasemenea, dimensiunile bustului, pentru a evalua volumul cel mai potrivit siluetei pacientei. Totodată, se va ține cont de cerința pacientei și de morfologia acesteia, pentru a stabili mărimea sânului și dimensiunea (cupa) sutienului ce urmează a fi purtat după stabilizarea rezultatului.

Chirurgul va explica derularea operației, tehnica, poziționarea și evoluția cicatricilor, tipul de anestezie, reacțiile postoperatorii și complicațiile posibile.

Medicul anestezist vă va consulta de asemenea, cu cel puțin 48 de ore înainte de operație.

Recomandări:

  1. oprirea tratamentului cu aspirină, anticoagulante și antiinflamatoare cu 10 zile înainte de intervenție, pentru reducerea riscului de hemoragie
  2. pentru o mai bună cicatrizare, consumul de tutun este interzis o lună înainte și o lună după intervenție
  3. oprirea folosirii anticoncepționalelor orale, mai ales când există riscuri asociate (obezitate, probleme de coagulare, insuficiență venoasă)
  4. ținând cont de riscurile importante chirurgicale și anestezice datorate obezității, reducerea greutății cât mai aproape de cea ideală va trebui avută în vedere înaintea mamoplastiei de reducere.

Descrierea intervenției – elemente tehnice

Operația durează în mod normal între o ora jumătate și două ore, în funcție de mărimea hipertrofiei operate și de tehnica chirurgicală adoptată de chirurg.

Principial, operația de reducere mamară constă în ablația excesului de glandă, a țesuturilor adipoase și a excesului de piele, păstrând un volum armonios, în conformitate cu dorința pacientei și adecvat siluetei acesteia. Acest volum mamar rezidual este ridicat, concentrat și remodelat.

Reducerea sânilor este asociată întotdeauna cu corectarea ptozei, deci cu liftingul mamar. Mamelonul este de asemenea ridicat (și de obicei este micșorată dimensiunea acestuia) și dispus în poziția corectă. Sânul devine astfel mai ferm și frumos reliefat.

Cicatricile se datorează coaserii inciziilor practicate. În cazul unei hipertrofii importante, cicatricile au formă unui T întors, format din trei zone: periareolar (cicatrici disimulate în așa zisele ‘cicatrici fiziologice’, între pielea pigmentată a mamelonului și pielea albă din jur), o zona verticală care pleacă de sub areola, până la pliul de la baza sânului și o zona orizontală, disimulată în pliul submamar. Dacă hipertrofia și ptoză mamară ce trebuie corectate sunt moderate, se poate practica doar metoda verticală, pentru a evita cicatricea orizontală. Tehnică ‘verticală’ păstrează doar cicatricile din jurul areloei și pe cea verticală.

Segmentul excizat al glandei se trimite la analiză pentru examen anatomo-patologic.

La terminarea intervenției, chirurgul pune un pansament și o bustieră elastică specială ce va fi purtată 6 săptămâni postoperator.

Reacții postoperatorii și complicații posibile

  1. Durerile postoperatorii sunt în general moderate și pot fi atenuate cu antialgice. În schimb se constată o jenă la ridicarea brațelor. Se poate observa de asemenea, apariția hematoamelor și edemelor.
  2. Postoperator se lasă un dren, ce va fi scos înainte de externare.
  3. Este necesar o consultație la câteva zile după intervenție, pentru înlocuirea bandajului.
  4. Firele de sutură sunt resorbabile, deci nu este necesară scoaterea acestora.
  5. Trebuie avută în vedere o perioada de convalescență și de oprire a activității de cel puțîn două săptămâni, în funcție de caz, și de așteptare de 4 – 6 săptămâni, înainte de reluarea activităților sportive.
  6. Este preferabil să se amâne plastia de reducere mamară în cazul în care aveți în vedere o sarcină. Se preferă efectuarea intervenției după încheierea sarcinii, pentru a nu altera rezultatul estetic. Dacă apare o sarcină după operație, stabilitatea rezultatului va depinde de volumul rezidual al glandei, de modificările ponderale și de o eventuală alăptare.
  7. Este important de știut că posibilitatea alăptării nu este total garantată, ținând cont de deplasarea plăcii areolare din timpul operației, care poate avea ca efect secționarea canalelor galactofore (prin care se scurge laptele).
  8. Posibilitatea alăptării va depinde de gravitatea ptozei și de cantitatea glandei ce trebuie îndepărtată.
  9. De obicei, plastia de reducere mamară oferă o netă ameliorare estetică și funcțională, iar rezultatul este conform așteptărilor pacientei.

Totuși, în cazuri rare, pot să apară complicații și imperfecțiuni ale rezultatului:

  1. infecție, ce poate necesita un tratament cu antibiotice, sau o reintervenție pentru lavaj chirurgical
  2. flebită, sau embolie pulmonară
  3. ridicarea precoce după operație, purtarea de ciorapi speciali și anticoagulante permit diminuarea importantă a acestui risc
  4. un hematom ce impune o reintervenție – de obicei în aceeași zi a intervenției
  5. o diminuare a sensibilității , mai ales în zona mamelonului – persistă în cazuri rare, mai ales când ptoza și reducția au fost importante. De obicei, sensibilitatea redevine normală după 6 -12 luni.
  6. o necroză susceptibilă să fie responsabilă de întârzierea cicatrizării. Riscul este considerabil crescut în caz de obezitate, tabagism sau în cazul gigantomastiilor (hipertrofii foarte mari).
  7. este normal ca cicatricile să fie ușor reliefate și colorate în primele luni după operație. Acest aspect (hiperplazie fiziologică) dispare de obicei la 10 – 12 luni după intervenție, cicatricile atenuandu-se și devenind aproape imperceptibile. În rarele cazuri când cicatricile nu se retrag, este necesar un tratament la nivel local.

În cazul când este necesară o a două intervenție chirurgicală, este bine de așteptat 6 luni până la un an pentru aceasta.

Cazuri clinice – poze

Pentru a vă face o părere despre rezultatele postoperatorii, vă invităm să aruncați o privire peste cazurile tratate de noi.