De ce? De ce noi?
Există persoane care au un aspect dizgrațios al abdomenului, cu falduri atât inestetice, dar care și limitează mișcările de zi cu zi, și nu se ameliorează în ciuda sportului și a dietelor alimentare.
Acestea pot apărea din mai multe cauze:
- sarcini succesive
- variații de greutate datorate regimurilor de slăbire
- pierderea elasticității și tonicității
- absența activității fizice
- posibile sechele ale unor intervenții anterioare
- procesul natural de îmbătrânire
Această operație estetică numită abdominoplastie a beneficiat de numeroase progrese grație tehnicilor noi, motiv pentru care, calitatea rezultatelor este foarte apreciată de pacienți.
Obținerea unui abdomen plat nu mai este un vis și se înțelege de ce numeroși pacienți recurg la acest tip de intervenție.
De ce noi?
Pentru că aspectul contează, pentru că noi putem reda pacientului silueta armonioasă pe care și-o dorește, pentru că noi acordăm toată atenția acestei intervenții, respectăm toate regulile, iar rezultatele sunt pe măsură.
Cui se adresează?
- Chirurgia de modelare abdominală se adresează pacienților care prezintă un exces cutanat, vergeturi sau o relaxare a abdomenului și care își doresc redesenarea sau mai bine zis redefinirea conturului abdominal.
- Această intervenție estetică se adresează persoanelor cu vârsta minimă de 18 ani.
- Obezitatea este o contraindicație a acestei operații.
- Greutatea pacientului înainte de intervenție trebuie să fie cât mai apropiată de cea ideală, astfel încât să se poată obține cele mai rapide rezultate postoperatorii și cel mai plat abdomen.
- De aceea în cazul persoanelor supraponderale, înaintea acestei intervenții este importantă scăderea în greutate, operația vizând doar excesul de țesut cutaneo-grasos inestetic, ptozat.
- Pacientul ideal este acela care a reușit să slăbească considerabil și să își mențină noua greutate corporală și care are o atitudine pozitivă ce îl va ajuta să accepte existența unor cicatrici relativ lungi, dar cu aspect discret.
- Se poate avea în vedere o abdominoplastie după o naștere, dacă s-a refăcut greutatea inițială și musculatura abdominală este consolidată și stabilizată. În general, perioada de așteptare este de 6 luni la un an.
- O sarcină succesivă unei abdominoplastii poate degrada rezultatul estetic al operației, datorită modificărilor morfologice.
La ce să ne așteptăm?
În afara ameliorării estetice care adesea este apreciabilă și uneori chiar spectaculoasă, liftingul abdominal oferă suplimentar pacienților un echilibru psihologic.
Rezultatul final poate fi apreciat la 3 – 6 săptămâni după intervenție, durata necesară resorbției edemelor. Totuși, va fi necesar un an pentru a se obține maturarea cicatricilor.
Este important de reținut că evoluția cicatricilor, adesea de culoare roșiatică în primele 2 – 3 luni, depinde de caracteristicele proprii fiecărui pacient, indiferent cât de minuțios sunt realizate de chirurgul plastician (suturi intradermice).
Cicatricile nu vor dispărea niciodată complet, dar se vor atenua după un an. În plus, poziționarea lor permite în general disimularea lor ușoară sub lenjeria de corp sau sub costumul de baie clasic.
Pentru a păstra beneficiile unei intervenții de abdominoplastie, pacienții sunt sfătuiți să aibă un regim de viață corect, să urmeze indicațiile dietetice și să practice activități sportive în mod regulat.
Descriere, cauze, obiective
Abdominoplastia sau plastia abdominală este intervenția de chirurgie estetică și/sau reparatorie a abdomenului. Ea permite corectarea defectelor la nivelul abdomenului, adică a excesului de grăsime, alterarea cutanată și / sau musculară. Astfel, această intervenție de chirurgie abdominală restabilește curburile armonioase naturale și pune în valoare contururile musculare.
Aspectele dizgrațioase ale burții (vergeturi, destinderea pielii și a mușchilor, piederea tonicitatii, surplusul de grăsime) se datorează de cele mai multe ori variațiilor ponderale, scăderilor masive greutate ca urmare a chirurgiei bariatrice (chirurgia obezității), sarcinilor, excesului cutanat din motive ereditare sau din cauza dereglărilor hormonale.
Abdominoplastia se referă la trei elemente și tratează problemele la nivel:
- cutanat – prin excizarea excesului de piele abdominală apărut în urma unei sarcini sau a unei scăderi importante în greutate
- adipos – se efectuează îndepărtarea grăsimii în surplus de la nivelul abdomenului (care apar de obicei la bărbați după 40 de ani, iar la femei după menopauză)
- muscular – refacerea fermității musculare abdominale în caz de destindere având cauze congenitale sau ca urmare a unei sarcini prin plicaturarea aponevrozei musculare
Se disting mai multe tehnici pentru obținerea unui abdomen plat cu ajutorul chirurgiei estetice:
- liposucția abdominală sau lipoaspirația – indicată când singura problema este surplusul adipos
- miniabdominoplastia sau miniliftingul (plastie abdominală localizată în cazul unui abdomen rotund, cu exces cutanat moderat, predominant dedesubtul ombilicului) – această tehnică nu necesită repoziționare ombilicului
- abdominoplastia clasică sau completă – în cazul leziunilor difuze sau masive ale pielii (distensie importantă, vergeturi notabile, pierderea tonicității, cicatrici, etc.) și / sau afectarea masei musculare (diastasis, hernie, relaxare).
Pregătirea pentru intervenție
- În timpul consultației, chirurgul plastician va analiza următorii parametri: morfologia, caracteristicile cutanate, starea centurii musculare abdominale și volumul adipos care trebuie rezecat.
- Va ține cont de asemenea de antecedente referitoare la sarcini anterioare și operații de cezariană, prezența cicatricilor, vergeturilor, starea și tonicitatea pielii, tonusul muscular, poziționarea ombilicului și a depozitelor adipoase, greutatea și înălțimea pacientului, prezența tratamentelor medicale precedente, tabagism.
- Analize ale sângelui și vizita la medicul anestezist sunt obligatorii înainte de intervenție.
- O greutate excesivă poate fi o contraindicație pentru operația de abdominoplastie. În acest caz, chirurgul sfătuiește pacientul să urmeze o cură de slăbire, pentru a îmbunătăți rezultatele plastiei abdominale și pentru a diminua riscurile de complicații.
- Se recomandă renunțarea la fumat cu cel puțin o lună înainte și după intervenție, cu scopul de a evita toate dificultățile legate de procesul de cicatrizare.
- Toate medicamentele pe bază de aspirină sunt interzise cu zece zile înainte de operație.
- Poate fi necesară întreruperea contracepției orale, mai ales în caz de riscuri asociate (obezitate, insuficiență venoasă, probleme de coagulare).
- O pregătire cutanată (folosirea de săpun antiseptic) este de obicei recomandată în seara și dimineața dinaintea operației de abdominoplastie.
- Un interval de timp de minimum 15 zile este recomandat între prima consultație și intervenția propriu-zisă, pentru ca pacientul să aibă un timp rezonabil de reflecție și decizie referitor la intervenție.
Descrierea intervenției – elemente tehnice
- Indiferent că este cu viză reparatorie sau estetică, abdominoplastia durează între o oră și jumătate până la două ore și jumătate, în funcție de complexitatea intervenției: cu necesitatea eventuală a unei liposucții asociate, cu repunerea în tensiune a mușchilor abdominali (corecție de diastasis), etc.
- Numitorul comun al unui lifting abdominal este rezecția pielii de sub ombilic, asociată cu punerea în tensiune a pielii abdominale restante.
- Liftingul abdominal se face de obicei sub anestezie generală (foarte rar cu anestezie peridurală).
- Este deci necesar să nu mâncați și să nu beți nimic cu 6 ore înainte de operație.
- Durata spitalizării este de obicei de 24 de ore, dar se poate extinde la 48 de ore, în funcție de caz.
Intervenția cuprinde următoarele faze distincte:
- Chirurgul începe cu trasarea inciziilor ce urmează a fi realizate, în funcție de poziția și volumul pielii care trebuie îndepărtate.
- Cicatricea va fi proporțională cu cantitatea de țesut suprimat.
- Grăsimea în exces de pe abdomen și șolduri poate fi extrasă prin lipoaspirație, iar mușchii destinși sunt repuși în tensiune.
- În caz de relaxare minimă a pielii, chirurgul realizează o mini-abdominoplastie, excizand excesul cutanat din regiunea de sub ombilic, fără să afecteze mușchii. Această tehnică lasă o cicatrice de dimensiune mică.
- În caz de relaxare importantă a pielii, chirurgul efectuează o abdominoplastie completă (cu repoziționarea ombilicului), eliminând de o manieră globală surplusul cutanat.
- Pielea rămasă deasupra ombilicului este decolată și trasă în jos și poate beneficia de un capitonaj , cu scopul de a o refixa pe zona musculară subiacentă, ameliorand astfel punerea în tensiune (mai ales a porțiunii superioare).
- Cicatricea va fi dispusă suprapubian (ascunsă de lenjerie) și în jurul ombilicului (cicatrice circulară periombilicala).
- Lungimea cicatricilor va depinde de cantitatea de piele ce trebuie excizata, uneori cicatricile fiind circumferențiale.
- La sfârșitul operației, un pansament modelator, compresiv este poziționat în jurul abdomenului. Acesta va trebui purtat câteva săptămâni, în funcție de caz .
Dacă mușchii abdominali au fost afectați pe parcursul operației (puși în tensiune), se recomandă o poziție semiasezaăa pe parcursul nopții de după operație, pentru atenuarea tensiunii din primele ore.
În general, inciziile sunt închise cu fire resorbabile. Chirurgul plasează drenuri , ce vor fi scoase la 5-10 zile după intervenție.
Reacții postoperatorii și complicații posibile
- Intensitatea durerii este variabilă, dar în general suportabilă; poate fi atenuată cu antialgice în primele zile.
- O oprire a activității de 2 – 4 săptămâni este necesară, în funcție de tipul activității, cu evitarea eforturilor fizice care solicită mușchii abdominali.
- Reluarea activităților sportive poate fi făcută progresiv, după cea de a șasea săptămână de după operație.
- Se recomandă să nu se expună cicatricile la soare timp de 6 luni, estomparea lor progresivă făcându-se la un an după operație.
Uneori pot să apară imperfecțiuni ale rezultatului, de obicei locale și fără să fie reale complicații:
- cicatricile pot fi uneori prea vizibile, aderente sau reliefate
- mici excese cutanate laterale pot fi constatate la extremitățile cicatricii pubiene.
- pot persista unele neregularități cutanate (mai ales în parte superioară a abdomenului, când pielea inițială a fost foarte întinsă) sau neregularități adipoase (în caz de liposucție).
În general, este posibil să se elimine aceste defecte grație retusurilor chirurgicale, realizate ambulator, sub anestezie locală, la 12 luni după operație.
Ca în cazul tuturor intervențiilor, chirurgia estetică a abdomenului poate să implice complicații ca flebita (prevenită de purtarea de ciorapi compresivi și anticoagulante), infecții (fiind necesară antibioticoterapie sau reintervenție pentru lavaj), un hematom (care apare de obicei în seara de după intervenție și poate să necesite o reintervenție chirurgicală), o necroză cutanata (mai ales în caz de tabagism important), alterări de sensibilitate.
Cazuri clinice – poze
Pentru a vă face o părere despre rezultatele postoperatorii, vă invităm să aruncați o privire peste cazurile tratate de noi.