Blefaroplastie

De ce? De ce noi?

Pentru a scăpa de aspectul obosit al ochilor şi de pungile de sub ei.

Aspectul obosit, ridurile, pungile de sub ochi sunt factori care alterează frumuseţea sau prospetimea fizionomiei. Blefaroplastia isi propune sa amelioreze sau rezolve aceste probleme, fie ele ereditare sau cauzate de varsta.

Odata cu trecerea timpului, pielea isi pierde tonusul, lucru vizibil mai ales la nivelul pleoapelor. Apar astfel aspectul de pleoape “cazute” superioare si/sau “lasate” inferioare, riduri si pungi sub ochi. Daca o crema antirid de calitate si exercitiile de gimnastica faciala nu mai reusesc sa va redea un aspect deschis si vesel, chirurgia estetica a pleoapelor sau altfel spus blefaroplastia, poate sa corecteze aceste aspecte.

De ce noi? Pentru ca suntem profesionisti. Pentru ca facem acest lucru de multi ani, pentru ca am redat zambetul si increderea multor pacienti.

Cui se adreseaza?

Chirurgia estetica a pleoapelor se adreseaza atat femeilor cat si barbatilor. Se practica in general dupa varsta de 40 de ani, dar uneori si mai devreme, daca primele semne de imbatranire a pielii apar mai devreme.

Poate fi realizata si mai devreme atunci cand exista probleme congenitale (factori ereditari), care nu au legatura cu varsta.

La ce să ne așteptăm?

Rezultatele liftingului pleoapelor sunt de obicei rapide si satisfacatoare, fiind printre cele mai durabile dintre interventiile chirurgiei estetice. Aspectul ochilor redevine relaxat, destins, iar pleoapele sunt intinse.

Abia dupa 4 – 6 saptamani se poate aprecia rezultatul final al interventiei, timp in care tesuturile isi regasesc supletea si cicatricile devin foarte discrete, ulterior aproape invizibile. Aspectul definitiv al cicatricilor nu poate fi apreciat decat dupa 3 – 6 luni. Ele trebuie protejate de soare toata aceasta perioada, pentru a evita riscul de discromie (pigmentare).

In principiu, pungile de sub ochi eliminate nu recidiveaza atunci cand ele au fost corect tratate. Dispare aspectul obosit si apare senzatia de intinerire. Bineinteles, pielea pleoapelor isi va continua imbatranirea naturala, ca si la pleoapele care nu au fost operate, dar se intampla rar sa fie necesara o noua blefaroplastie mai repede de 10 ani de la prima interventie.
Efectul luminos si aspectul intinerit raman vizibile 7 pana la 10 ani, cu conditia respectarii unor masuri igienico-dietetice (in special evitarea fumatului si evitarea expunerii la soare).

Descriere, cauze, obiective

Blefaroplastia este o interventie cu scop estetic ce corecteaza semnele imbatranirii prezente la nivelul pleoapelor si inlocuieste aspectul “obosit si cutat’ cu un aspect armonios si destins. Interventia are ca scop sa corecteze pleoapele cazute, sa intinda ridurile de sub ochi si sa elimine pungile de sub ochi, fara a modifica expresia fetei.

Exista insa si situatii cand ptoza accentuata a pleoapelor superioare ajunge sa limiteze campul vizual, pacientul radicand involuntar sprancenele pentru a-si imbunatati vederea. Efectuarea blefaroplastiei ajunge sa creeze un confort important acestui tip de pacienti.

Tipuri de blefaroplastie:

 • Blefaroplastia superioara se ocupa de pleoapele superioare cu piele in exces. Tratamentul chirurgical indeparteaza atat excesul de piele, cat si tesutul excedentar din muschiul orbicular, uneori si din depozitele de grasime de la acest nivel.
 • Blefaroplastia inferioara trateaza pungile de grasime, ridurile si excesul de tegument de sub ochi.

Pregatirea pentru intervenție

Chirurgul plastician va efectua o consultatie detaliata:

 • Va face un bilant fotografic
 • Va prescrie un examen oftalmologic pentru a depista eventuale boli ale ochilor
 • Va efectua o anamneza completa pentru a identifica diverse patologii pe care le are pacientul si reprezinta factori de risc pentru interventia chirurgicala ( hipotiroidism, hipertensiune arteriala, alergii etc)
 • Va stabili tipul de anestezie si modalitatea de spitalizare
 • Va raspunde tuturor intrebarilor pacientului legate de interventie.

Recomandari pentru pacient: este interzis sa ia medicamente care contin aspirina timp de 10 zile inainte de interventie; de asemenea este indicata renuntarea la fumat 10 zile inainte si dupa interventie, fumatul putand fi un motiv pentru intarzierea cicatrizarii.

Descrierea interventiei – elemente tehnice

Tipuri de anestezie

Anestezia locala simpla – pleoapele devin insensibile datorita unui anestezic similar celor folosite in tehnica dentara. Acest tip de anestezie este ales de pacientii mai putin emotivi si la care sunt operate doar doua pleoape.

Anestezia locala asistata – este o anestezie locala ajutata de tranchilizante administrate intravenos, sub supravegherea anestezistului. Este in mod curent folosita pentru pacientii la care se opereaza 4 pleoape.

Anestezia generala – clasica, cand pacientul este complet adormit. Este rar indicata, doar la pacientii extrem de emotivi. In acest caz, pacientul trebuie sa consulte anestezistul cu cel putin 48 de ore inainte de interventie si nu are voie sa bea, sa manance sau sa fumeze 6 ore inainte de interventie.

Tehnica

In principiu, un lifting de pleoape, daca nu este asociat cu alte proceduri complementare, dureaza in medie intre 30-90 de minute, in functie de numarul de pleoape tratate si de tipul de corectie necesar.

Pentru pleoapele superioare tehnica este urmatoarea:

 • Desenarea cu precizie a zonei de excizat, cu pacientul treaz, in pozitie sezanda
 • Efectuarea inciziei la nivelul pliului palpebral, astfel incat cicatricea care rezulta dupa indepartarea excesului cutanat sa se poata ascunde in pliu, permitand in acelasi timp si inchiderea naturala a ochiului
 • Eliminarea, daca este nevoie, a herniei adipoase de la nivelul pleoapei
 • Sutura marginilor cu un fir neresorbabil (sutura intradermica ce nu se vede pe piele); firele vor fi scoase 5 – 6 zile mai tarziu, aplicarea de pansamente tip steri-strip
 • Punerea unui pansament ocular cu gheata pentru diminuarea edemelor si echimozelor

Pentru pleoapele inferioare

 • Daca este necesara doar corectia pungilor de sub ochi, se incizeaza zona conjunctivala (tehnica fara cicatrici), adica prin interiorul pleoapei, facand cicatricea total invizibila
 • Sutura nu e necesara
 • Punerea unui pansament ocular cu gheata pentru diminuarea edemelor si echimozelor

Sau:

Daca exista exces cutanat, se practica o incizie la 2-3 mm de marginea ciliara (baza genelor), care se poate prelungi pana la coltul ochiului

 • Se infiltreaza tegumentul pleoapei, apoi se decoleaza si se excizeaza excesul de piele fara a crea tensiuni; la nevoie, se indeparteaza si depozitele de grasime de la acest nivel
 • Sutura cu fire neresorbabile, ce vor fi scoase dupa 5-6 zile
 • Punerea unui pansament ocular cu gheata pentru diminuarea edemelor si echimozelor

In general, blefaroplastia se realizeaza ambulator, externarea fiind facuta in aceeasi zi cu interventia. In cazurile in care se asociaza cu alte interventii chirurgicale, cum ar fi un lifting cervico-facial sau temporal, va fi necesara o noapte de spitalizare.

Reacții postoperatorii și complicații posibile

Este de asteptat aparitia edemelor si echimozelor, durata lor fiind diferita de la un pacient la altul. Retragerea lor variaza in functie de tehnica folosita de chirurg si de sensibilitatea cutanata a pacientului. In general dureaza 4 – 7 zile si pot fi mascate cu un produs anticearcan.

In cazul edemelor, se recomanda aplicarea de comprese cu ser fiziologic de la frigider.

Rar se simt dureri, dar o senzatie de tensiune este resimtita in primele 24 de ore.

Pot sa apara probleme de vedere in primele zile (uscaciunea ochilor, sensibilitate la lumina, uneori cu lacrimare). Se vor trata cu un colir hidratant oftalmic.
Se recomanda repaus si evitarea eforturilor mari. Machiajul poate fi din nou aplicat dupa 7 zile.

Urmele operatiei pleoapelor se vor atenua progresiv, permitand reintoarcerea la viata normala socio-profesionala dupa 4–7 zile.

Complicatii pot exista, dar sunt rare si de obicei pasagere.

La pleoapele superioare poate sa apara un defect de inchidere, care se poate ameliora spontan in cateva zile. Daca fenomenul persista, poate fi necesara o noua interventie chirurgicala (in situatii extreme).

Arareori cicatricile pot fi vizibile sau pigmentate, necesitand corectie ulterioara. Sau este posibila aparitia de microchisturi la nivelul cicatricii, care de obicei se resorb natural.

La pleoapele inferioare poate sa apara fenomenul de retragere al pleoapei (ectropion). In forma minora, se rezolva cu ajutorul masajului. In forme mai severe, se impune corectia chirurgicala.

Incidental, este posibila o excizie excesiva a pungilor adipoase de sub ochi. De asemenea poate sa apara o conjunctivita care se trateaza cu colir ce contine si antibiotic.

Cazuri clinice – poze

Pentru a va face o parere despre rezultate postoperatorii va invitam sa aruncati o privire peste cateva dintre cazurile tratate de noi.

Blefaroplastie

Prețuri

Blefaroplastie Superioară 1100 €
Blefaroplastie Inferioară 1300 €
Blefaroplastie superioară + inferioară cu anestezie locală 2200 €
Blefaroplastie superioară + inferioară cu anestezie generală 2400 €